Voetbalbond verontschuldigt zich voor videopost van comedian met Onana: "Sorry voor wie zich gekwetst voelde"

 za 29 juni 2024 12:52

Een filmpje dat gisteren op socialemediakanalen van de Rode Duivels is geplaatst, maar snel ook weer werd verwijderd, heeft voor de nodige opschudding gezorgd. Woordvoerder Stefan Van Loock van de nationale ploeg heeft zich bij het begin van de dagelijkse persconferentie op het EK veronschuldigd.

In het filmpje dat de Franstalige Belgische comedian Pablo Andres maakte met Rode Duivel Amadou Onana gaat het eerst grappend met woordspelingen in een parodie van het Franse WK-lied van 2018 "Ramenez la coupe à la maison". Maar op het eind volgt een uitsmijter van Andres met de vraag: "Wie gaat Mbappé op zijn scheenbeen tackelen?" Het antwoord luidt: "Onana."

Het filmpje werd al snel hier en daar door buitenlandse media opgepikt als "provocerend" richting de Fransen en Mbappé, maandag de tegenstander van de Belgen in de 1/8e finales. Waarna het snel gedeletet werd.

Vanmiddag opende de KBVB zijn persconferentie met een mea culpa bij monde van Van Loock. "Ik wil een korte reactie geven op de videopost. We hebben al verschillende keren samengewerkt met Pablo Andres. Dat was telkens humoristisch."

"En ook deze keer was het humoristisch bedoeld. Misschien kwam het nu zo niet over. Dat is ook de reden waarom we het verwijderd hebben."

"Wij verontschuldigen ons bij wie zich gekwetst voelt door deze video. Hiermee is de zaak voor ons gesloten."

Andres maakte eerder dit EK al filmpjes met Rode Duivels, zo is er op 24 juni al een filmpje te zien met Onana en Doku, toen ook al gekscherend op het Franse liedje, dat we de cup naar huis zullen brengen.

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ruben Van Gucht woonde de persconferentie bij en gaf op Radio 1 wat toelichting bij het gebeurde: "Het is een thema in enkele internationale media en bij de Belgische media, maar groter moeten we het niet maken."

"Er is geen vraag aan Bakayoko over gesteld. Dat kadert toch al het een en ander."

"Maar het is natuurlijk een ongelukkige timing. Dat heeft men bij de voetbalbond snel ingezien. Omdat de video al veel eerder gemaakt is en ook al eerder had kunnen gepost worden.  En hoewel in een humoristisch kader gemaakt, is het misschien niet smaakvol."

"Je kan het onverstandig noemen. En dat kunnen we nu doen, aangezien er een grote heisa over gemaakt wordt. Het is natuurlijk wel zo dat het samen met een komiek gemaakt wordt. We moeten dit niet als gemeend zien. Het is lachend bedoeld."