Documentaire King Otto: hoe Otto Rehhagel underdog Griekenland naar de triomf loodste op Euro 2004

 vr 28 juni 2024 19:45
Otto Rehhagel met de trofee en omringd door de Griekse spelers na de EK-finale van 2004.

Griekenland is er niet bij op het EK voetbal in Duitsland, maar 20 jaar geleden schreven de Griekse underdogs hun mooiste sprookje. Onder leiding van de Duitse coach Otto Rehhagel wonnen ze Euro 2004 in Portugal. De triomf leeft nog altijd in Griekenland, dat kun je merken in de documentaire op VRT MAX.

Griekenland had op het EK voetbal 2004 in Portugal een groep overleefd met het gastland, Spanje en Rusland. Met de hakken over de sloot en na een nederlaag tegen Rusland moest het aan de bak tegen Frankrijk, de uitgesproken favoriet.

 

Griekenland leek kansloos, maar Otto Rehhagel ging aan de slag. Hij bedacht een plan en probeerde zijn spelers - die al hun terugreis aan het boeken waren - te overtuigen dat ze een kans maakten.

 

"Rehhagel zei: "Ik heb de Fransen bezig gezien en ik denk dat we ze kunnen verslaan. Een teammaat zei: "De Duitser is gek geworden".", herinnert verdediger Seitaridis zich nog.

 

Mooi was het voetbal zeker niet. "Gecontroleerd ten aanval", noemt Rehhagel het in de documentaire "King Otto". "Je valt enkel aan als je een counter kan opzetten of bij een hoekschop." Verder ligt de focus volledig op verdedigen. Het plan werkte.

 

"Griekenland heeft bewezen dat outsiders ook een kans maken", zei Rehhagel. Misschien kunnen de Rode Duivels hier lessen uit trekken voor hun duel maandag met Frankrijk in de 1/8e finales.

Bekijk een samenvatting van Griekenland-Frankrijk op het EK 2004

Bekijk de documentaire "King Otto" op VRT MAX

Otto Rehhagel won in 2004 het EK voetbal met Griekenland
Tijdens de zomer van 2004 zag het publiek vol ongeloof hoe het Griekse nationale voetbalelftal, dat voordien nog geen enkele wedstrijd had gewonnen op een groot tornooi - of zelfs nog maar had gescoord - alle grote voetballanden versloeg en de meest onverwachte Europese kampioen ooit werd. De man achter dit succes was de legendarische Duitse voetbalcoach 'King' Otto Rehhagel. Na talrijke successen in Duitsland besliste hij alles achter zich te laten en naar het ondermaats presterende Griekse voetbalelftal te trekken. Deze documentaire vertelt het verhaal van twee verschillende culturen die samenkwamen en een nieuw hoofdstuk toevoegden aan de Griekse mythologie.
woensdag 23/0680 min