Gert Verheyen maakt zich op voor "gekkenwerk" in slotduel tegen Oekraïne: "Zeker als je ziet wat er al gebeurd is"

 wo 26 juni 2024 06:14
Gert Verheyen ziet de Belgen gewoon doorstoten vanavond.

Hoelang nog tot 18 uur? De EK-groepsfase van de Rode Duivels nadert een zinderende climax. Grijpen de Belgen tegen Oekraïne alsnog die gedroomde groepswinst? Wordt het sluipmoordenaar E2? Het vangnet voor de beste derdes? Of... een vroege exit? Onze EK-analist Gert Verheyen blikt vooruit.

"Voor mij mag het nog even doorgaan - het is te plezant om nu al te stoppen."


Op de trein tussen Brussel en Stuttgart mijmert Gert Verheyen over het EK van de Rode Duivels. Tussen al het rekenwerk over potentiële tegenstanders in de 1/8e finales zou een mens durven vergeten dat een plekje in de volgende ronde nog lang geen zekerheid is.

Houdt Verheyen er eigenlijk rekening mee dat het mogelijk zijn laatste rit naar Duitsland was?

 

"De Belgen gaan zich plaatsen", meent hij. "Maar als hoeveelste in de groep? Dat durf ik niet te zeggen."

 

De zeldzaamheid van de situatie voor de slotspeeldag - vier ploegen met evenveel punten - maakt de uitkomst volgens Verheyen nog onvoorspelbaarder.

 

"Een derde groepsmatch is sowieso altijd een aparte wedstrijd, eentje die totaal losstaat van de voorgaande twee. Als de tussenstanden beginnen te veranderen... Het wordt gekkenwerk. Zeker als je ziet wat er op dit EK al allemaal gebeurd is -  Italië gaat nog door in de slotminuut, Oostenrijk wint zijn poule."

Duivels dilemma

Soit, te midden alle rekenwerk en complottheorieën over salonremises door benadrukt Verheyen graag dat vooral het spelniveau van de Belgen straks bepalend zal zijn.

 

"Daarom mogen de Duivels vooral niet vergeten waarom het zoveel beter was in hun tweede groepsmatch. Er zat leven en energie in de ploeg, ze speelden om te winnen. Met dezelfde focus en kwaliteit als tegen Roemenië mag doorstoten geen probleem zijn."

 

Vervelend: Tedesco zal zijn winning team wel op minstens één plaats moeten wijzigen door de schorsing van Dodi Lukebakio.

 

"Anders was de kans groot geweest dat de bondscoach niet gewisseld zou hebben. Nu moet je weer een lastige keuze maken - ik vind het zelf ook een hele moeilijke."

 

"Johan Bakayoko leunt qua type het dichtste aan bij Lukebakio. Maar verdient Leandro Trossard geen nieuwe kans meer? Zonder die mindere eerste match was dit wellicht een no-brainer geweest."

De vraag is nu: durf je dat opnieuw tegen Oekraïne met betere en snellere jongens voorin?

Gert Verheyen

Ook tactisch zijn er voor Verheyen overigens nog enkele knopen door te hakken.

 

"De aanpak tegen Roemenië was toch zeer gedurfd en risicovol met de manier van verdedigen en druk zetten. Castagne stond op de linksachter van de tegenstander en achterin speelden we man-op-man ver uit elkaar."

 

"De vraag is nu: durf je dat opnieuw tegen Oekraïne met betere en snellere jongens voorin? De moeilijkheidsgraad ligt hoog, maar voor een coach met lef kan dat. Echt, ik ben benieuwd hoe de Duivels het straks gaan aanpakken." 

Krijgt Trossard straks een nieuwe kans in de basis?

Geen warriors

Zeker omdat Verheyen de Oekraïners - ondanks hun moeilijke start op dit EK - allerminst wil onderschatten.

 

"Ze hebben nog altijd het meeste individuele talent van onze tegenstanders. Alleen spelen ze op dit toernooi een beetje zonder tanden - het is echt een vreemde ploeg naar gretigheid toe. Ze kunnen echt flegmatiek zijn, op het nonchalante af. Het waren tot dusver geen warriors. Máár je kunt ervan verliezen als je niet wakker bent."

 

"Ongetwijfeld zal ook de comeback tegen Slovakije hen goed gedaan hebben. Als je nog wint na een achterstand, geeft dat altijd een boost. Ze hebben nu nog alles te winnen op dit toernooi."

We kunnen tegen Oekraïne wel eens in de rug gepakt worden als we opnieuw hoog staan.

Gert Verheyen

Verheyen richt de spotlight trouwens nog op enkele specifieke gevaren.

 

"Artem Dovbyk is een van de spitsen op de sukkel tijdens dit EK. Ik ben benieuwd of ze hem laten staan na die winnende treffer van Roman Jaremtsjoek, want samen met Andriy Jarmolenko zorgt hij wel voor veel diepgang bij Oekraïne. Daar kunnen we dus wel eens in de rug gepakt worden als we opnieuw hoog staan."

 

"En ook Mykhaylo Moedryk is een gevaar door zijn snelheid. Oké, de 70 miljoen die Chelsea voor hem betaalde, is hij niet waard. Maar er gaat wel altijd iets van uit."

Zien we Jaremtsjoek vanavond aan het werk?
Gerelateerd: