"Frankrijk zonder Mbappé? Misschien is dat wel beter": Verheyen en Van Crombrugge wikken toplanden na 1e speelronde

 wo 19 juni 2024 10:49
Wat kan Frankrijk zonder Mbappé?

Alle toplanden in de weegschaal. Nu de eerste speelronde op het EK erop zit, kunnen analisten de favorieten eens tegenover elkaar zetten. "Bovenaan in onze power ranking hebben we een groot peloton", stelde Hendrik Van Crombrugge in Dat is fussball. Uiteindelijk noemde hij toch de 2 indrukwekkendste landen.

Gedaan met verstoppertje spelen. Alle landen zijn in actie gekomen op het EK en hebben de kans gekregen om zich in de kijker te voetballen.

 

Maar wie greep die kans met beide handen en welke landen geraakten voorlopig niet over de lat der verwachtingen?

 

Voer voor discussie in Dat is fussball, waar een "power ranking" werd gemaakt. En die kreeg twee leiders, maar ook een afgetekende hekkensluiter.

 

"Eerst en vooral werd duidelijk dat het voor niemand makkelijk is om een eerste match te spelen op een groot toernooi", opende Gert Verheyen. "Behalve voor de Duitsers dan, die hadden er geen moeite mee."

 

"Maar als je het over zwakke ploegen hebt, dan staat Schotland voor mij helemaal bovenaan", was de analist scherp na de kansloze nederlaag tegen Duitsland.

Frankrijk heeft zo veel kwaliteit. Misschien is het zelfs beter zonder Mbappé.

Hendrik Van Crombrugge

De laatste in het rijtje kennen we dus al. Maar wat met de landen bovenaan? "Daar staat een groot peloton van ploegen die op hetzelfde niveau zitten", nam doelman Hendrik Van Crombrugge het stokje over.

 

"Tot nu toe pakte Spanje wel uit met een straffe prestatie tegen Kroatië. En de Duitsers ook tegen Schotland. Die twee landen hebben na 1 wedstrijd overtuigd."

 

Wie dat niet deed, was dé topfavoriet bij velen. Engeland presenteerde slappe kost tegen Servië. "Maar ze wonnen en dat moet je wel doen", nuanceerde Van Crombrugge. "Ongeacht of je nu goed of slecht speelt."

 

"En Frankrijk? Zakken die op onze ranking nu Kylian Mbappé is uitgevallen?", vroeg presentatrice Tess Elst zich af.

 

"Dat denk ik niet. Die hebben zo veel kwaliteit", opperde Van Crombrugge. "En misschien is het zelfs beter zonder Mbappé."

 

Gewaagd statement van de Genkse goalie. Maar een uitleg heeft hij ook al klaar: "Alle ogen zijn altijd op hem gericht ..."

Mbappé brak zijn neus tegen Oostenrijk en mist wellicht de match tegen Nederland.

Counteren naar hartenlust

Met of zonder Mbappé: op Gert Verheyen maakten de Fransen hoe dan ook geen al te beste indruk.

 

"Wat die nog maar eens gedaan hebben - in tegenstelling tot alle andere ploegen die dominant wilden zijn en voor overwicht kozen - is ferm terugzakken."

 

"Dat balbezit was maar 50/50. Maar die Fransen trekken zich daar geen fluit van aan en counteren naar hartenlust."

 

"Je moet het toch maar doen, keer op keer. En iedereen blijft daarin trappen. Ik wacht op de eerste ploeg die zegt: "Wij doen niks, komen jullie maar.""

 

Een wijze raad voor onze noorderburen? Ze kunnen het vrijdag alvast uittesten.

België maakt nog 1% kans

Niet alleen onze analisten, ook statistiekenbureau Opta maakte een inschatting van de toplanden.

 

Volgens hun supercomputer is Frankrijk nog steeds de grootste favoriet voor de eindzege. De troepen van Didier Deschamps hebben na de eerste speelronde een kans van 20%.

 

Engeland (18%) en Duitsland (17%) volgen de Fransen op de voet en ook Spanje (12%) en Portugal (10%) maken nog kans.

 

Voor de Rode Duivels zijn de vooruitzichten minder rooskleurig. De waarschijnlijkheid dat België het EK wint staat na de nederlaag tegen Slovakije op ... 1%.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Dat is fussball
Tess Elst ontleedt samen met haar sidekick en analisten de wedstrijden van het EK voetbal en snuift de sfeer op bij de Rode Duivels.
30 afleveringen
Gerelateerd: