Jouw gids voor het BK wielrennen op de weg: favorieten, parcours en livestream

 za 22 juni 2024 21:00
Volg het BK zondag bij Sporza.

In de Vlaamse Ardennen liggen zondag de Belgische titels op de weg voor het grijpen. Wie kroont zich in Zottegem tot opvolger van Remco Evenepoel en Lotte Kopecky? Lees alle info in onze gids.

Zo was het vorig jaar

In Izegem mocht Remco Evenepoel een Belgische driekleur boven zijn regenboogtrui trekken.

Dat kunststukje realiseerde hij met 2 splijtende demarrages. Bij de 2e kon enkel de piepjonge thuisrijder Alec Segaert de wereldkampioen volgen.

 

Evenepoel klaarde het karwei in de sprint, Stuyven won de sprint voor de bronzen medaille.

Uitslag BK mannen (2023)

naamresultaatploeg
1
Remco Evenepoel
4:52:08
Soudal - Quick-StepSOQ
2
Alec Segaert
+0
Lotto - DstnyLTD
3
Jasper Stuyven
+19
Trek - SegafredoTFS
4
Tiesj Benoot
+19
Jumbo - VismaTJV
5
Jasper De Buyst
+19
Lotto - DstnyLTD
6
Stan Dewulf
+19
AG2R - Citroën TeamACT
7
Victor Campenaerts
+23
Lotto - DstnyLTD
8
Timothy Dupont
+37
Tarteletto - IsorexTIS
9
Tom Van Asbroeck
+37
Israel - Premier TechIPT
10
Guillaume Van Keirsbulck
+39
Bingoal - WBBWB

Bij de vrouwen maakte Lotte Kopecky haar favorietenrol waar. Ook al moest ze in haar eentje (dus zonder ploegmakkers) opboksen tegen de grote blokken.

 

Kopecky dichtte in volle finale alle gaten zelf dicht. Elk interessant groepje greep ze bij het nekvel.

 

Een massasprint was daardoor onvermijdbaar. Daarin was niemand opgewassen tegen de katterappe benen van Kopecky. Goed voor haar 3e Belgische tricolore op de weg.

Marthe Goossens (2e) en Kelly Druyts (3e) flankeerden Kopecky op het podium.

Uitslag BK vrouwen (2023)

naamresultaatploeg
1
Lotte Kopecky
in 3u14'55"
2
Marthe Goossens
z.t.
3
Kelly Druyts
4
Julie De Wilde
5
Justine Ghekiere
6
Katrijn De Clercq
7
Nathalie Bex
8
Margot Vanpachtenbeke
9
Julie Hendrickx
10
Mieke Docx

Parcours

Zottegem wordt in de volksmond de Poort van de Vlaamse Ardennen genoemd. Geen wonder dat het BK-parcours een mengelmoes is van hellingen en kasseistroken.

 

Voor de renners rondjes malen op het lokale circuit wacht een lus van 48,2 km met de beklimmingen van de Diepestraat, Klemhoutstraat en Hostellerie en de passage over de kasseien van de Paddestraat. De vrouwen leggen die lus 1 keer af, de mannen 2 keer.

 

De lokale ronde van 22,9 km pakt uit met de beklimming van de Grotebergestraat en de kasseien van het Kruiswaterplein en de Lippenhovestraat. De vrouwen krijgen die lus 3 keer voor de wielen, de mannen 4 keer.

 

Zo zal de opvolgster van Lotte Kopecky na 123 km koers bekend zijn. De mannen moeten 222,4 kilometer afleggen om de opvolger van Remco Evenepoel te kronen.

Favorieten

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Tim Merlier (Soudal-Quick Step) etaleerden hun snelle sprintbenen al in de Baloise Belgium Tour.

 

Zij zijn momenteel misschien wel de 2 snelste sprinters ter wereld. Logisch dus dat dat duo bovenaan de favorietenlijstjes staat in een massasprint.

 

Het Belgische peloton herbergt nog een hele resem snelle benen met Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Gerben Thijssen en natuurlijk ook Wout van Aert.

Het kopstuk van Visma-Lease a Bike komt aan de start van het BK met een hoogtestage van 3 weken in de benen. Rendeert dat meteen in Zottegem?

 

Titelverdediger Remco Evenepoel haakte op de valreep af door ziekte, ook tijdritkampioen Tim Wellens zei in laatste instantie af.

 

Ploegen/renners die de sprint niet zullen afwachten zijn Lidl-Trek met Jasper Stuyven en Thibau Nys en Decathlon-AG2R met Oliver Naesen en Dries De Bondt.

Topfavoriete Lotte Kopecky staat er bij de vrouwen weer moederziel alleen voor. In de sprint of solo in de vlucht, ze kan in alle scenario's een 4e Belgische titel binnenhalen.

 

Tegenstand zal er komen uit de hoek van Fenix-Deceuninck (Marthe Truyen en Julie De Wilde) en AG Insurance-Soudal (met Marthe Goossens, Lore De Schepper, Julie Van de Velde en Justine Ghekiere).

 

De Lotto-Dstny Ladies kunnen zich in de debatten mengen met Katrijn De Clercq en Mieke Docx.

Livestream

  • Het BK bij de vrouwen kan je vanaf 12.40 uur bekijken op VRT Canvas, vanaf 13.35 uur op VRT 1. Ook op VRT MAX en onze livestream hoef je niks te missen van de titelstrijd. Op Radio 1 zijn er flitsen.

  • Het BK bij de mannen zenden we uit vanaf 14.15 uur op VRT 1, VRT MAX en in de sporza-app en sporza.be. Op Radio 1 zijn er flitsen.
Gerelateerd: