Amateurclubs balen over verhoogde bondsbijdragen: "Veel geld en late beslissing"

 do 13 juni 2024 16:34
Voetbal Vlaanderen moet een financiële put dichten.
Voor jonge jeugdspelers vergroot de bijdrage het meest.

Bommetje in het amateurvoetbal. De Hoge Raad van de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft begin deze week beslist om de bondsbijdragen voor amateurclubs te verhogen, vanaf 1 juli al. Reden: de geldtekorten bij de KBVB en vleugels. De clubs zijn boos: het gaat om veel centen én de beslissing komt laat.

Voor al zijn leden (spelers, trainers...) moet een amateurclub bondsbijdragen betalen aan de federatie. Die verschillen naargelang de verschillende leeftijdscategorieën.

Om het concreet te maken: voor een U8-spelertje gaat de bijdrage vanaf  1 juli van 4,30 euro naar 12,40 euro. Dat is 188% meer en de zwaarste verhoging.

De kleinste verhoging is voor een niet-spelend lid jonger dan 35 jaar. Dat moet 23% meer betalen.

Gemiddeld gaat het om 80 à 90 procent meer aan bondsbijdragen. Voor een club met een 400-tal leden gaat het al snel om een meerkost van een paar duizend euro.

Dat lijkt niet zo'n groot bedrag, maar in een tijd waarin heel wat clubs het financieel moeilijk hebben is elke euro extra een euro te veel.

 

De beslissing van de Hoge Raad viel uitgerekend toen bekend raakte dat de KBVB met een financieel verlies van ongeveer 11 miljoen euro kampt. Voetbal Vlaanderen staat 3 miljoen in het rood.

 

De KBVB rekent op een goed EK van de Rode Duivels, want dat brengt het nodige prijzengeld in het laatje, maar er zijn bijkomende ingrepen nodig. Vandaar de verhoging van de bondsbijdrage.

Dit is een puur economische beslissing. We maken er een erezaak van om het voetbal laagdrempelig te houden.

Voetbal Vlaanderen

Voetbal Vlaanderen beseft dat de timing "zeer ongelukkig" is, maar stelt dat de individuele bijdragen van voetbal in vergelijking met andere sporten (wielrennen, turnen, hockey, tennis, basketbal...) het laagste zijn.

 

"Wij zijn de goedkoopste sportfederatie - dat is voor ons een erezaak, terwijl we heel veel diensten aanbieden. Hoe moeilijk en jammer het ook is, maar dit is een puur economische beslissing", zegt Philippe Rosier van Voetbal Vlaanderen.

 

"We hebben de bijdrages bij wijze van spreken sinds 1895 (de oprichting van de KBVB, red) niet verhoogd, buiten de normale indexeringen."

 

"We willen voetbal absoluut blijven bewaken als meest inclusieve en toegankelijke sport, maar we worden geconfronteerd met stijgende kosten. Personeel en leveranciers worden duurder, de energieprijzen zijn gestegen..."

 

"Bovendien ontwikkelen we al een hele tijd nieuwe diensten, zoals acties rond een veilig sportklimaat, de bestrijding van racisme en discriminatie, bieden we weekendsupport aan, een kennisdatabank, ontwikkelen we meisjesvoetbal enzovoort. We zijn een verhaal aan het uitbouwen bij Voetbal Vlaanderen."

 

"Daarnaast mag je niet vergeten dat uit een studie blijkt dat de sociaal-economische bijdrage van Voetbal Vlaanderen aan de maatschappij 1,4 miljard euro per jaar bijdraagt."

 

"Dat is gigantisch en toont aan dat het voetbal impact heeft op gezondheid, taalontwikkeling, sociale vaardigheden enzovoort. Naast de school en het gezin is voetbal voor 33% van de jongens tot 15 jaar de 3e pijler in hun opvoeding."

"We kunnen dit nu niet doorrekenen aan de ouders"

"We weten dat de bondsbijdragen voor Belgische clubs vergeleken met de rest van Europa zeer laag zijn, maar het gaat ons over de timing van de maatregel", zegt Geert De Roover van voetbalclub Zottegem.

 

"Voetbal blijft een van de goedkoopste sporten om te beoefenen, maar voor een voetbalclub zijn alle prijzen de laatste jaren de hoogte ingeschoten. Het water staat veel clubs nu al tot aan de lippen."

 

"Als er nu dan ook nog meer bondsbijdragen betaald moeten worden, zit je met onze 450 spelers bij Zottegem, zowel bij de jeugd als eerste ploeg, al snel aan 4.000 tot 5.000 euro extra."

 

"Wij hebben de tarieven van de lidgelden twee weken geleden al bekendgemaakt. We kunnen dit dus niet meer doorrekenen. Wat ons te doen staat? We zullen weer extra events moeten organiseren, naast de vele events die we al organiseren."


"Maar volgend jaar zullen we het lidgeld moeten verhogen en dat is nooit leuk nieuws voor de ouders."

 

Op de vergadering voor amateurclubs afgelopen maandagavond kreeg het beleid er flink van langs. Een aantal clubs vindt dat ze voortdurend maatregelen worden opgedrongen. Bovendien willen ze de lidgelden niet blijven verhogen, want "het moet democratisch blijven".

 

Philippe Rosier van Voetbal Vlaanderen suggereert dat de clubs in het thema van de verhoogde bondsbijdragen argumenten hebben om een extra bijdrage te vragen aan hun leden. 

 

"Mijn persoonlijke mening, en ik benadruk het woord "persoonlijk", is dat de extra kosten kunnen worden doorgerekend  aan de eindgebruiker, dus aan de ouders van de jeugdspeler."

 

"Rechtstreeks door hen een extra bijdrage te vragen of onrechtstreeks door als club een activiteit te organiseren om extra geld op te halen. Uiteindelijk gaat het over enkele euro's per lid, afhankelijk van de leeftijd."