Ga naar de inhoud

Stemming over competitieformat nadert: "Het gaat over het aantal wedstrijddagen"

 di 11 juni 2024 19:08
Club Brugge was dit seizoen de sterkste ploeg in de play-offs, maar hoe ziet die nacompetitie er de komende jaren uit?

De Pro League heeft de eerste lijnen voor het volgende voetbalseizoen 2024-2025 uitgezet, maar wat als we al iets verder staren in de toekomst? Een nieuw competitieformat vanaf 2025-2026 blijft een heet hangijzer bij de Belgische profclubs. "Volgende week mogen de clubs zich uitspreken", zegt Lorin Parys over de aanstaande algemene vergadering op 20 juni. 

Ook komend voetbalseizoen behouden de profclubs de ingrediënten van de voorbije jaren, maar wat met de nabije toekomst?

 

Eind mei raakte bekend dat de profclubs een nieuw ontwerp uit hun koker hadden gedistilleerd. De ankerpunten: 16 clubs in 1A, vier ploegen in de Champions' Play-offs zónder halvering van de punten en een knock-out systeem voor het laatste Europese ticket.

 

Op 5 juni zou er worden gestemd over het voorstel tijdens de algemene vergadering van de Pro League, maar zoals wel vaker zat er uiteindelijk een kink in de kabel in het Belgische profvoetbal. 

 

De oppositie tegen de plannen heeft aan stemmen gewonnen, waardoor de algemene vergadering werd verschoven naar 20 juni.

 

"We zagen dat het punt nog niet beslissingsrijp was", legde Lorin Parys, CEO van de Pro League, uit bij de voorstelling van de kalender.

Er is een voorstel gepresenteerd na heel veel overleg met de clubs, maar het gaat over het aantal wedstrijddagen. Sommige clubs willen meer spelen, andere teams minder. Dat zijn de grote vragen die op de tafel liggen en er zijn verschillende antwoorden.

Lorin Parys, CEO van de Pro League

"Een aantal clubs vroeg om varianten te bestuderen en voor te leggen. Daar zijn we nu mee bezig en volgende week mogen de clubs zich uitspreken."

 

"Er zijn 5 beslissingen die de clubs zelf nemen: het format, de licentievoorwaarden en het tv-contract zijn daar de belangrijkste van. Dan is het aan de clubs om te beslissen hoe we vanaf 2025-2026 spelen."

 

"Vandaag kan ik nog niet vooruitlopen op de discussie", blijft Parys op de vlakte. "Wat de pijnpunten waren? Er is een voorstel gepresenteerd na heel veel overleg met de clubs, maar het gaat over het aantal wedstrijddagen."

 

"Sommige clubs willen meer spelen, andere teams minder. Het gaat over hoe je speelt en of je Play-off II speelt en op welke manier."

 

"Dat zijn de grote vragen die op de tafel liggen en er zijn verschillende antwoorden. Het is afwachten wat de clubs volgende week beslissen."

Gerelateerd: