Ga naar de inhoud

Kink in kabel? Algemene vergadering Pro League over nieuwe competitieformat is uitgesteld

 di 4 juni 2024 10:32

De algemene vergadering van de Pro League van morgen is uitgesteld en verschoven naar 20 juni. Bedoeling was dat er zou gedebatteerd en gestemd worden over een nieuw competitieformat voor het profvoetbal vanaf het seizoen 2025–26 en over nieuwe, strengere licentievoorwaarden.

Vorige week raakte bekend dat het management van de Pro League, de vereniging van profvoetbalclubs in ons land, een format had uitgewerkt met 16 clubs in de eerste klasse met Champions' Play-offs met 4 clubs, Europe Play-offs volgens een knock-outsysteem en 2 rechtstreekse dalers.

Bedoeling was onder meer tegemoet te komen aan de verzuchtingen van enkele grotere clubs om minder wedstrijden te spelen. In het nieuwe format daalde dat van 40 per seizoen naar 36.

Intussen blijkt dat er te veel oppositie is tegen het voorstel om het morgen met succes te laten stemmen. Enkele clubs waaronder Union, Racing Genk en Cercle Brugge willen absoluut Champions' Play-offs met 6 behouden en hebben niet langer een probleem met het (hoge) aantal wedstrijden dat daar een onvermijdelijk gevolg van is.

Een club als AA Gent is dan weer geen voorstander van het knock-outsysteem in de Europe Play-offs. En ook Charleroi en Standard gaan niet meer akkoord. Zij hebben aan het management van de Pro League gevraagd om een alternatief uit te werken tegen de volgende algemene vergadering.

(lees voort onder video)

Voor enkele grote clubs waaronder Club Brugge is minder wedstrijden spelen – liefst in een competitie met 18 clubs zonder play-offs, maar desnoods in een andere formule – een absolute voorwaarde om akkoord te gaan. 

In de wandelgangen wordt gevreesd dat het eerder al aangevoerde argument/dreigement om uit de collectieve verkoop van de televisierechten te stappen als ze geen gehoor vinden, deze keer wel eens concreet zou kunnen worden. Uitsluitsel (of niet) op 20 juni.

Pro League: "Van zodra er beslissing is, communiceren we snel"

De Pro League wilde niet uitgebreid reageren op de wending en zette een kort statement op zijn website.

"De Raad van Bestuur van de Pro League heeft de Algemene Vergadering van 5 juni verplaatst naar 20 juni. Dat geeft ruimte om, op vraag van een aantal clubs, extra aanpassingen en alternatieven op het vlak van competitieformat te overwegen en uit te werken."

De Pro League somde nog eens op wat nodig is voor een verandering van format: "De Algemene Vergadering van clubs moet hierover de definitieve beslissing nemen. Een eventuele aanpassing van het format moet ook met een 2/3e meerderheid goedgekeurd worden."

"Van zodra de clubs een beslissing hebben genomen over mogelijke aanpassingen aan het competitieformat van 25-26 zal de Pro League hier vanzelfsprekend snel over communiceren."

Alles over het nieuwe formatvoorstel: