Ga naar de inhoud

Peter Vandenbempt geeft nieuw competitieformat grote slaagkans: "Er zitten heel veel goede elementen in"

 do 30 mei 2024 18:12
Peter Vandenbempt.

Wordt het zoveelste nieuwe competitieformat het goede? Vandaag werd de versie vanaf seizoen 2025-2026 alvast voorgesteld. Onze analist Peter Vandenbempt nam het voorstel onder de loep en zag heel wat positieve elementen. "Het heeft een goede kans op slagen, maar het blijft altijd afwachten", zegt hij over de stemming van volgende week.

"Ik vind het eerlijk gezegd een heel goed voorstel", beoordeelt Peter Vandenbempt het nieuwe competitieformat. Er lijkt consensus tussen de ploegen, wat allerminst eenvoudig is.

 

"Je moet weten dat de verzuchtingen van de Pro League mijlenver uit elkaar liggen. De ene wil 14 ploegen en play-offs met 6, de andere wil dan weer een reguliere competitie met 18. Dus je kan niet voor iedereen goed doen."

 

"De halvering van de punten zal worden afgeschaft, ook het grote aantal wedstrijden - een bezwaar van de topclubs - wordt bekeken. We zouden van 40 naar 36 gaan, waardoor er meer ruimte komt op de kalender en er weer een winterstop komt die afgestemd is op de nieuwe, zware Europese kalender."

Het lijkt me een evenwichtig voorstel. Dan ben je geneigd om te denken dat het een tweederdemeerderheid haalt.

Peter Vandenbempt

"De play-offs blijven wel behouden. Dat vonden heel wat partijen belangrijk met het oog op het nieuwe televisiecontract. Die spanning in de eindronde is cruciaal geworden op commercieel gebied."

 

"Er wordt ook meer rekening gehouden dat het seizoen er niet te vroeg opzit voor degradanten én die vermaledijde Europe Play-offs wordt een knock-outsysteem die het spannend moet maken. Er zitten heel veel heel goede elementen in."

 

"Het lijkt me een evenwichtig voorstel. Dan ben je geneigd om te denken dat het een tweederdemeerderheid haalt", zegt onze analist over de stemming van volgende week.

 

"Alleen hebben mijn jaren ervaring me geleerd dat er vreemde dingen gebeuren als de deuren van de vergaderzaal gesloten zijn. Ik denk dat het een goede kans op slagen heeft, maar het blijft altijd afwachten."

Weg met halvering en play-downs

Wat belangrijk wordt in het nieuwe play-offsysteem - en eigenlijk bij uitbreiding: de hele competitie - is het afschaffen van de puntenhalvering.

 

"Als grote tegenstander van de halvering heb ik altijd gevonden dat ploegen anders zullen spelen in de reguliere competitie zonder die artificiële ingreep", zegt Vandenbempt.

 

"Dan zal er ook meer focus zijn op wedstrijden in september. Want het is voor 3 punten en niet voor anderhalf. Ik besef wel dat het risico bestaat dat de voorsprong te groot is."

 

"Maar goed, de praktijk zal uitwijzen of ploegen het hele jaar het belang zien om wedstrijden te winnen."

De stress voor de play-downs was volstrekt ongezond en leidde tot onverantwoord financieel beleid.

Peter Vandenbempt

Ook over de degradatiestrijd wordt een vers sausje gegoten. Een die onze voetbalcommentator wel kan smaken.

 

"Dat de play-downs worden afgeschaft, was een wens van heel wat kleinere clubs", weet Vandenbempt.

 

"Het zorgde voor enorme stress tot bij de middenmoters. Dat was volstrekt ongezond en leidde tot onverantwoord financieel beleid om toch maar de degradatie af te wenden."

 

"Ik ben er zeker van dat het op deze manier beter is."

Gerelateerd: