Ga naar de inhoud

Delegatieleider Rutger Smith hoopt op 7 Belgische medailles op EK: "Maar je kan ze niet bestellen"

 do 6 juni 2024 20:31
Smith ziet genoeg kansen op een medaille voor de Belgische atleten.

De gezonde spanning neemt toe bij Team Belgium. Met de grootste delegatie ooit hoopt ons land straks hoge ogen te gooien op het EK atletiek. Maar liefst 41 individuele atleten en 5 teams doen vanaf vrijdag een gooi naar de medailles in Rome. "7 stuks zou heel goed zijn, 6 is goed en 5 medailles zou sowieso moeten lukken", stelt delegatieleider Rutger Smith.

Nooit eerder vaardigde ons land zo'n grote delegatie af op de Europese kampioenschappen atletiek. 

 

"Het is een enorme groep", ziet ook delegatieleider Rutger Smith. "We zijn nochtans niet soepel geweest met onze selectiecriteria. We kunnen nu dus al concluderen dat het wel goed gaat met de Belgische atletiek."

 

"We hadden het ook al vroeg door. Tijdens het indoorseizoen voorspelden we al dat het een grote delegatie van meer dan 55 atleten zou kunnen worden. Dat is uiteindelijk ook het geval."

 

"Het grote aantal lag dus in de lijn der verwachtingen, al is er hier en daar ook nog een verrassing bij. Dat is alleen maar positief. Tegelijk vielen er helaas nog enkele atleten uit de boot, maar ook dat is topsport."

Voor 90% van de atleten dient het EK eigenlijk om te kijken waar ze staan.

Rutger Smith

Die grote delegatie wil binnen een week ook met de nodige medailles terugkeren naar België. "En daar zijn zeker genoeg kansen voor", vindt Smith.


"Medailles bestellen is natuurlijk moeilijk, maar ik denk wel dat we met een aantal stuks naar huis gaan. Als we er 7 halen, doen we het heel goed. 6 zou goed zijn, 5 zou sowieso moeten lukken."

 

Alleen: niet iedereen trekt naar het EK om er meteen al te scoren. "Voor 90% is het eigenlijk eens kijken waar ze staan. In dat opzicht wordt het een toch een belangrijk toernooi."

 

"En de atleten kunnen er nog eens wedstrijdritme opdoen. Call room in, call room uit. Al dat wachten... Het is een prima toernooi om mee te pikken voor de Olympische Spelen."

Pakt Doom opnieuw een medaille?

Troef voor belangrijk project

Als het van Smith afhangt, doen we het vooral heel goed op de mixed relay. Niet alleen op het komende EK, maar ook op de Spelen. "Dat is een belangrijk project voor de federatie", geeft hij toe. "Er is veel in geïnvesteerd."

 

"We hadden 3 jaar geleden eigenlijk al een medaille moeten pakken in Tokio. Helaas raakte Cynthia Bolingo toen geblesseerd. Hopelijk lukt het dit jaar wel."

 

En daarvoor willen de Belgen een troef in de strijd gooien: Alexander Doom. "Hij staat voorlopig ingeschreven. Hij moet geen voorrondes lopen voor de individuele 400m, dus dat scheelt al wat."

 

"Hoe dan ook is er een goeie teamspirit en wil iedereen lopen. Dat zou in een medaille moeten resulteren", kijkt Smith het EK hoopvol tegemoet.

Gerelateerd: