Ga naar de inhoud

Nafi Thiam is klaar voor eerste zevenkamp sinds 2022: "Het EK is voorbereiding, de Spelen zijn het doel"

 do 6 juni 2024 12:00

Blessureleed hield haar lang aan de zijlijn, maar nu lijkt Nafi Thiam klaar om voor het eerst in 2 jaar nog eens een volledige zevenkamp af te werken. Het EK in Rome moet niet alleen een olympisch ticket, maar ook een vertrouwensboost opleveren. "Ik wil toch één keer die stress van een grote competitie voelen voor de Spelen."

Minder dan twee maanden voor de Olympische Spelen in Parijs maakt Nafi Thiam haar rentree op het grote toneel.

 

Door een achillespeesblessure werkte ze in 2023 geen enkele zevenkamp af, waardoor ze ook nog geen olympisch ticket heeft. Op het EK in Rome wil de tweevoudige olympische kampioene die klus klaren.

 

Het wordt haar eerste volledige zevenkamp sinds het EK in München in augustus 2022. "Ik ben blij om hier te zijn", opende Thiam dan ook. "Ik ben enthousiast over de start van mijn seizoen."

 

"Ik denk dat ik een goede basisconditie heb. We hebben goed werk geleverd. Het is echt het doel om te pieken in Parijs."

 

"In Rome wil ik dus vooral het wedstrijdgevoel krijgen dat je op training niet kan krijgen. Het is echt een voorbereidingsfase voor mij."

In Rome wil ik vooral het wedstrijdgevoel krijgen dat je op training niet kan krijgen.

Nafi Thiam

Een voorbereiding waarbij wel een olympisch ticket op het spel staat.

 

De verwachting was dat Thiam haar kwalificatie zou proberen af te dwingen op de Zuid-Afrikaanse kampioenschappen in april of bij de Hypomeeting in Götzis in mei, maar ze heeft dus gewacht tot het EK in juni. Waarom?


"Het doel is Parijs, Rome is de voorbereiding", verduidelijkt ze. "Ik ga geen voorbereiding doen voor de voorbereiding. We hadden kleinere wedstrijden kunnen doen, maar het maakt me niet bang. Ik weet waarom ik hier ben."


"Ik weet wat het doel is van dit kampioenschap. Ik wil toch één keer die stress van een grote competitie voelen voor ik naar de Spelen ga, dat heb ik al twee jaar niet gehad."

Pijnvrij? Nooit

De hamvraag: kan Nafi Thiam ook al pijnvrij een zevenkamp afwerken? "In topsport is het onmogelijk om altijd 100 procent pijnvrij te zijn", stelt ze.

 

"Het is de kunst om je lichaam te kunnen pushen zonder te ver te gaan. Ik voel me gezond genoeg om deze stap te zetten. Maar we zullen zeker geen risico's nemen op het EK. Het is heel belangrijk om in goede gezondheid in Parijs aan te komen."

 

Is het achillesprobleem dan van de baan? "Ja, het gaat beter. Het zijn problemen die ik al heb sinds 2019, het zijn chronische problemen."

 

"Het duurt meer dan een jaar om er helemaal vanaf te komen, maar het is onder controle. Ik word er ook niet door beperkt op training."

Het is lang geleden dat ik een zevenkamp heb gedaan, dus ik wil ook plezier hebben en genieten.

Nafi Thiam

In Rome botst Thiam op wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson. "Dat is ook waarnaar we op zoek zijn op het EK", aldus Thiam. "Anders hadden we voor kleinere wedstrijden kunnen kiezen."

 

"Als je naar EK gaat, weet je dat er concurrentie is. Dat dwingt je om nog wat procentjes meer te pushen. Je moet daar niet bang voor zijn, het is iets nuttigs. Ze zal ook een van de grote rivalen zijn op de Spelen, dus het is goed om nu al een confrontatie te hebben en de sfeer op te snuiven."

 

"Ik wil vooral plezier hebben op de piste. Het is lang geleden dat ik een zevenkamp heb gedaan, dus ik wil ook plezier hebben en genieten."

 

"We zijn nog niet op de Spelen, dus we kunnen het nog wat lichter opvatten, zal ik maar zeggen. Maar ik ben ook een competitiebeest, dus we zullen zien wat er gebeurt. Ik leg mezelf geen druk op. Het is stapje voor stapje."

Coach: "Medaille? We leggen geen druk"

Rome is maar een voorbereidingswedstrijd. Dat mantra herhaalt ook coach Michaël Van der Plaetsen nog eens. "Maar het is wel tijd om aan de wedstrijden te beginnen. Laat maar komen", zegt hij.

 

Ook hij stond achter het plan om kleinere wedstrijden links te laten liggen. "We wilden de belasting zo lang mogelijk weghouden bij Nafi, want we wilden de Spelen niet in gevaar brengen. We hebben wat op safe gespeeld."

 

"Op het EK willen we een eerste keer maximaal gaan, in de hoop te kunnen pieken op de Spelen. Ze heeft alvast het basisniveau om zich te kwalificeren."

 

Zijn er dan geen podiumambities? "Nee, niet echt", aldus Van der Plaetsen. "Het blijft natuurlijk Nafi en de mensen zullen wel een mooie medaille verwachten. Daar zal ze ook wel 100 procent voor gaan, maar we leggen haar geen druk op."

 

"We willen hier onze campagne opstarten en kijken waar ze al staat. Ik heb er alvast een goed oog in. Op training ziet het er goed uit, nu is het afwachten hoe ze zal reageren in competitieverband wanneer alles voluit moet gaan."

Gerelateerd: