Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
1
Jannik Sinner
9890
21
Novak Djokovic
8360
31
Carlos Alcaraz
8130
4
Alexander Zverev
6905
5
Daniil Medvedev
6445
6
Andrey Rublev
4420
72
Hubert Hurkacz
4235
8
Casper Ruud
4025
92
Alex De Minaur
3830
10
Grigor Dimitrov
3750

Filip Dewulf over onsportieve Franse publiek: "De sfeer was geweldig, maar ook een beetje gewelddadig"

 wo 29 mei 2024 12:04
De Franse fans spaarden David Goffin niet.

David Goffin heeft dinsdag op Roland Garros kennisgemaakt met de fanatieke Franse supporters, die zich niet van hun meest sportieve kant lieten zien. Dat vijandige sfeertje in Parijs is niet nieuw, merkt voormalig tennisser Filip Dewulf op.

Wanneer je in Frankrijk tegen een Fransman speelt, is het te verwachten dat je de fans niet aan jouw kant hebt. Maar wat David Goffin gisteren te verduren kreeg, was toch een brug te ver. De Belg werd beschimpt, uitgejouwd en zelfs bekogeld met kauwgom.

 

Filip Dewulf was aanwezig in het stadion en keek het met lede ogen aan. "De sfeer was geweldig, maar ook een beetje gewelddadig", vertelt hij in De Ochtend op Radio 1. "Het was een voetbalsfeertje."

 

"Het publiek probeerde Goffin op allerlei manieren te beïnvloeden om de wedstrijd toch maar in het voordeel van de jonge Fransman te doen kantelen. Er waren veel pogingen om hem te destabiliseren, zoals geluiden maken tijdens balwisselingen of kuchen vlak voor een opslag."

Er zijn wel stemmen die vinden dat er meer sfeer moet komen, maar het mag niet vijandig worden.

Filip Dewulf

Die geluiden uit het publiek, dat is toch een beetje "not done" in het tennis. "De etiquette is wel dat er stilte is tijdens rally's", zegt Dewulf. "Je moet als speler het geluid van de bal kunnen horen, om te kunnen anticiperen op de snelheid en het effect."

 

In Daviscupmatchen wordt animo in het publiek wel meer gedoogd. "Er zijn ook stemmen die vinden dat het meer toegelaten moet worden, dat er meer sfeer moet komen. Maar het mag er niet over gaan en het mag ook niet vijandig worden. En dat is wel wat we de laatste dagen zien."

 

Goffin kreeg het zo flink te verduren. "Een deel van het publiek was duidelijk daar om herrie te schoppen. Dat fenomeen zie je de jongste jaren vooral in Frankrijk. Taylor Fritz heeft het vorig jaar ook meegemaakt in Parijs en legde toen het vingertje op de mond."

Taylor Fritz maakte vorig jaar al kennis met de onsportieve Franse fans en legde hen het zwijgen op met het vingertje op de mond.
Taylor Fritz maakte vorig jaar al kennis met de onsportieve Franse fans.

Filip Dewulf merkt op dat de problemen zich voorlopig voornamelijk situeren in Frankrijk. "Op andere grandslamtoernooien zie je dit toch veel minder. In Wimbledon al helemaal niet, daar is altijd een gewijde stilte."

 

"Op de Australian Open heb je altijd een heel leuk supporterspubliek. Op de US Open kun je het wel eens meemaken in de avondsessie, wanneer er al wat alcohol in het spel is. Maar het zal nooit zo vijandig zijn zoals hier."

 

Moeten de scheidsrechters dan niet ingrijpen wanneer het de spuigaten uitloopt? Dat is niet zo evident, weet Dewulf. "De refs kunnen wel iemand laten verwijderen wanneer er over de schreef gegaan wordt, maar het is moeilijk om er iemand uit te plukken wanneer er zoveel lawaai wordt gemaakt."

Gerelateerd: