De plussen en de minnen van Anderlecht, Club Brugge en Union in de titelstrijd
De Champions' Play-offs zijn al een rollercoaster geweest dit seizoen. Na 6 speeldagen houden we 3 echte titelkandidaten over. Wij zetten hun plus- en minpunten op een rijtje.
Anderlecht +pluspunten+
- Meest frisse ploeg: In tegenstelling tot Club Brugge en Union speelde Anderlecht dit seizoen geen Europees voetbal. Het speelde zijn eerste officiële wedstrijd op 28 juli en zit ondertussen aan 39 stuks: 30 in de competitie, 6 in de play-offs en 3 in de beker.
- Grootste honger: Eindelijk doet Anderlecht nog eens mee voor de titel. Voor het eerst in bijna 6 jaar staat de recordkampioen op kop in België. Dat moet de club extra motivatie geven.
- Ervaring op hoogste niveau: Anderlecht heeft veel ervaring in huis. Jan Vertonghen speelde heel zijn carrière om de knikkers bij topploegen. Niemand van de 3 ploegen doet beter dan zijn 507 duels op het hoogste niveau. Hij en Schmeichel (353), Delaney (333) en Rits (294) kunnen de rest aansporen.
Anderlecht -minpunten-
- Veel blessures: "Riemer mag het lange lijstje afwezigen als excuus inroepen", zegt Peter Vandenbempt. Hazard (kruisband), Verschaeren (hamstring), Dreyer (hamstring) en Schmeichel (lies) zijn afwezige sterkhouders. Club Brugge en Union missen bijna niemand.
- Spelniveau: Het hangt samen met hierboven, maar Anderlecht mist balvastheid, finesse en rust aan de bal.
- Thuisploeg: Anderlecht heeft een beetje een uitcomplex. Thuis won het 11 van zijn 15 reguliere competitiewedstrijden, uit 7 van de 15. In de play-offs won het 3 keer thuis, uit haalde het 1 op 9.
Club Brugge +pluspunten+
- Kwalitatief beste kern: Iedereen stelt dat Club Brugge kwalitatief de beste kern heeft in de breedte. Het telt 15 internationals of ex-internationals, Anderlecht volgt met 13, Union met 9. Ook de marktwaardecijfers van transfermarkt.be zijn een goede indicatie: Club staat op 138,7 miljoen euro, Anderlecht op 109,50 en Union op 87,45.
- Beste flow: Club Brugge was 4e na de reguliere competitie op 19 punten van Union, maar na een reeks van 5 overwinningen staat het naast leider Anderlecht en voor Union. "Club Brugge voetbalt zoals Union een heel seizoen deed: wie doet ons wat?", verwoordde Peter Vandenbempt in zijn analyse. De aanpak van de nieuwe coach Nicky Hayen slaat aan.
- Goals: Club Brugge vindt vlot de weg naar het doel: het scoorde al 16 keer, Union 11 keer, Anderlecht 9 keer. Het slikte nog maar 3 tegengoals, Anderlecht 7, Union 9.
Club Brugge -minpunten-
- Meeste matchen gespeeld: Club Brugge is op 27 juli aan zijn seizoen begonnen met zijn 1e van 6 Europese voorrondeduels. Ondertussen zit het ook al aan 10 matchen in de Conference League, naast 30+6 competitieduels. En doe daar nog 5 bekerduels bij. Goed voor een totaal van 57 wedstrijden.
- Europese halve finale: Waar Anderlecht niet in Europa speelde en Union eruit ligt, staat Club Brugge in de halve finales van de Conference League. Op 2 en 8 mei is Fiorentina de tegenstander. Dat zorgt natuurlijk voor een extra belasting (fysiek én mentaal) in de titelstrijd.
- Eindstand reguliere competitie: Club Brugge is altijd benadeeld bij gelijke punten. Bij gelijke punten met Union krijgt Union er nog een half puntje bij van de halvering van de reguliere punten. Bij gelijke punten met Anderlecht geldt de eindstand in de competitie: Anderlecht was 2e, Club 4e.
Union +pluspunten+
- Ommekeer: Na een dramatische 0 op 12 rechtte Union de rug met een overtuigende 6 op 6 tegen Antwerp. Is de onoverwinnelijke trein van de competitie weer vertrokken?
- Sterkhouders: Puertas maakte 6 goals in de laatste 4 duels, ook Nilsson en Amoura vonden tegen Antwerp het net weer. Zijn de bepalende mannen net op tijd weer in vorm?
- Bekerfinale op 9 mei: Het nieuwe Union snakt naar een eerste naoorlogse prijs. Bekerwinst tegen Antwerp kan een bevrijdende boost geven en de club op weg zetten naar de dubbel, zoals Antwerp vorig jaar.
- Voordeel bij gelijke punten: Bij de halvering van de punten hebben Anderlecht en Club Brugge een half puntje bijgekregen. Bij een gelijke stand heeft Union dan altijd voorrang.
Union -minpunten-
- Trauma 2022 en 2023: In het seizoen 2021-2022 sloot Union de reguliere competitie als eerste af, in 2022-2023 als tweede met evenveel punten als leider Genk. Iedereen gunde de nieuwkomer in eerste de titel na een knap seizoen, maar telkens liep het mis. Ook dit seizoen kwam dat trauma weer boven met een 0 op 12.
- Bekerfinale op 9 mei: Verlies in de bekerfinale zou weer een gemiste kans op een trofee zijn. Dit kan een nieuwe domper betekenen. Sowieso is het een extra belasting.
- Aantal wedstrijden: Union zit ondertussen ook al aan 53 wedstrijden (30 in JPL, 6 in play-offs, 5 in beker en 12 in Europa).