Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

RETRO - Hinault tussen de sneeuw en Poels in de koude: Luik-Bastenaken-Luik kende al barre edities

 za 20 april 2024 12:27
In 1980 (links) reden de renners door een winterlandschap, Wout Poels (rechts) won met een natte regenjas in 2016.

De Waalse Pijl werd een ware slijtageslag door de wind, regen en natte sneeuw. Morgen lijken de renners betere omstandigheden te krijgen. Dat was in het verleden wel eens anders. Duik mee in het archief van La Doyenne met zeges van Bernard Hinault, Dirk De Wolf en Wout Poels. 

1980: Bernard Hinault heerst in wit landschap

Op 20 april 1980 stond er geen maat op Bernard Hinault. De Fransman vertrok op 77 kilometer van de streep en de concurrentie zag hem niet meer terug. 

 

Luik-Bastenaken-Luik was toen al een absolute afvallingskoers geweest. Halfweg waren meer dan 100 renners afgestapt. 

 

Dat mag niet verwonderen, want het was een koude dag. Langs de kant van de weg lagen op sommige plekken zelfs nog dikke lagen sneeuw. Onderweg werden de renners getrakteerd op buien.

 

Na meer dan 7 uur koers stak Bernard Hinault de handen in de lucht, met maar liefst 9 minuten voorsprong. Richting Luik vielen de weersomstandigheden mee, want de finish lag er zelfs halfdroog bij. 

1992: Dirk De Wolf in "wolvenweer"

Weinig neerslag, wel vrij koud. Luik-Bastenaken-Luik 1992 kroop in de kleren. Het was een dag in de mist en de koude. 

 

De koers brak al vroeg open. Dirk De Wolf trok uiteindelijk naar de finale met de Fransman Jean-François Bernard, de Nederlander Steven Rooks en de Italiaan Davide Cassani. 

 

Op een hellende strook richting Luik reed De Wolf weg. De toen 31-jarige Belg pakte zijn eerste en enige zege in een monument. 

 

Van de koude leek hij geen last te hebben, want hij kwam in korte mouwen over de streep. "Veel van die mannen rond mij waren 20 kilogram lichter. Die hadden koud, ik niet", zei De Wolf nog deze week in Wielerclub Wattage. 

2016: Wout Poels doorstaat sneeuw en regen

"Ik heb eigenlijk niet echt koud gehad", zei Wout Poels zowaar na de editie van 2016. Nochtans circuleerde de temperatuur rond het vriespunt die dag. 

 

Het werd een koers in helse omstandigheden. De wedstrijd werd zelfs ingekort. En het peloton kreeg een sneeuwbui over zich heen. 

 

De finale van La Doyenne verliep wel in min of meer droog weer. De wegen lagen nog nat door de regen, maar het verstoorde de finale niet. 

 

Vier renners mochten uiteindelijk strijden om de zege. Wout Poels hield de Zwitser Michael Albasini van de zege om zelf de grootste overwinning uit zijn carrière te boeken. 

Gerelateerd: