Ga naar de inhoud

Alexander Doom juicht premie voor olympisch goud toe: "World Athletics geeft het voorbeeld"

 do 11 april 2024 13:29
Alexander Doom met een van zijn twee gouden medailles van het recente WK indoor.
Alexander Doom met een van zijn twee gouden medailles van het recente WK indoor.

Atletiekfederatie World Athletics beloont deze zomer elke olympische kampioen in de atletiek met een premie van 50.000 dollar. "Ik hoop dat er nog federaties zullen volgen", reageert de Belgische atletiektopper Alexander Doom enthousiast op het nieuws.

Tot nog toe waren het enkel de nationale comités of overheden die prijzengeld uitbetaalden voor olympische prestaties. Maar daar komt vanaf deze zomer verandering in.

 

World Athletics (WA), de internationale atletiekfederatie, heeft deze week bekendgemaakt dat het elke olympische kampioen in de atletiek zal belonen met een premie van 50.000 dollar.

 

"Ik vind dat een goeie zaak voor de atletiek in het algemeen", zegt de Belg Alexander Doom, op het recente WK indoor goed voor 2 gouden medailles. "In onze sport is het allemaal nogal beperkt qua budgetten. Dan is het mooi dat er een premie komt vanuit World Athletics."

Het is positief dat World Athletics het voortouw neemt. Andere sporten kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

Alexander Doom

Die premie is wel enkel weggelegd voor wie goud wint in Parijs. "Dat is inderdaad een kanttekening, maar ik heb begrepen dat ze dat richting Los Angeles 2028 wel breder willen trekken. Dat is een positieve zaak, dat zou voor de iets mindere atleten ook goed zijn."

 

"Ik vind het ook positief dat World Athletics het voortouw neemt om iets extra's te doen voor de atleten. Hier kunnen andere sporten een voorbeeld aan nemen. Ik denk dat er in de toekomst misschien nog wel andere federaties zullen volgen die dit zullen overnemen."

 

Zou het niet eerder de taak zijn van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om prijzengeld uit te betalen? "Dat is dubbel, ja. Voor de meeste atleten draait het wel om het sportieve, dat blijft het belangrijkste. Maar misschien zou het IOC ook wel iets kunnen doen. Al denk ik dat het eerder aan de federaties zelf is om daarin een stap te zetten."

Gerelateerd: