Ga naar de inhoud

Primeur: World Athletics betaalt 50.000 dollar voor olympisch goud

 wo 10 april 2024 12:54
" "
Nafi Thiam met haar goud van de Zomerspelen van Tokio 2020, ook in Rio 2016 was ze de beste op de zevenkamp.

World Athletics heeft als eerste internationale sportfederatie beslist om zijn olympische kampioenen van Parijs 2024 een geldpremie uit te keren van 50.000 dollar (46.000 euro). Tot nu waren het enkel de nationale comités die prijzengeld uitbetaalden voor olympische prestaties. 

Geld kregen de olympische gemedailleerden ook niet van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat sinds Athene 1896 de moderne Olympische Spelen organiseert.

Atletiek is nu de eerste sport waar de internationale federatie een schepje bovenop de nationale geldbonus doet. World Athletics-voorzitter Sebastian Coe maakte vandaag een prijzenpot van 2,4 miljoen dollar bekend voor de 48 goudenmedaillewinnaars komende zomer.

Bij estafettenummers wordt de 50.000 dollar verdeeld over het team.

"Al het geld dat we van het IOC krijgen voor de Olympische Spelen keert zo direct weer terug naar de sport", legde Coe uit.

"Het is onmogelijk om een marktwaarde op een olympische medaille te zetten, maar het is belangrijk om de winsten die onze atleten de Olympische Spelen opleveren te laten terugkeren naar hen die van de Spelen een mondiaal spektakel maken."

Voorlopig gaat het enkel om de olympische kampioenen. Voor Los Angeles 2028 hoopt World Athletics ook zilver en brons te remunereren.

Belgisch goud is goed voor 50.000 euro

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) voorziet traditioneel premies voor atleten die een top 8-notering behalen. Voor individuele sporten levert een gouden medaille in de Franse hoofdstad 50.000 euro op.

Zilver staat gelijk aan een bonus van 30.000 euro, brons is 20.000 euro. Voor een vierde plaats is 10.000 euro weggelegd. De overige plaatsen in de top acht ontvangen 5.000 euro.