Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 1

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0

Peter Vandenbempt schat na dé test in waar de Rode Duivels staan voor het EK: "Iedereen is op zijn hoede"

 wo 27 maart 2024 06:28
"Het was een oefenmatch waar je veel aan hebt", vindt Peter Vandenbempt.

Londen heeft ons lessen geleerd en vermoedens bevestigd. Na het meeslepende oefenduel tegen Engeland is het meer onderbouwd om in te schatten wat deze Rode Duivels waard zijn. Onze commentator Peter Vandenbempt maakt de oefening richting het EK.

Er bestaan slechtere cadeaus. Op zijn verjaardag kreeg Peter Vandenbempt dinsdagavond een bijzonder aangename oefenpot om te becommentariëren. Rond Engeland-België zat van de eerste tot de laatste minuut een mooie strik.


"Dit was nu eens een oefenmatch waar je veel aan hebt", genoot Vandenbempt na op de terugvlucht richting Brussel.

 

"Met intensiteit, duels, tempo. Dit had evengoed een wedstrijd op het EK kunnen zijn. Zeker het eerste kwartier van de Belgen was écht goed. Ze zetten de Engelsen vast, recupereerden snel de bal en scoorden. En dat allemaal tegen een paar spelers van wereldklasse. Je had ook het gevoel dat er een goeie spirit was bij de Duivels - ze hebben gevochten tot het einde."

 

Dat de zege de Belgen in de slotseconden nog uit de handen glipte, is voor Vandenbempt geen groot drama.

 

"Daar moet je doorkijken. Het is alleen jammer voor de geleverde strijd dat je zo laat nog een historische zege weggeeft. Maar die gelijkmaker mag geen enkel belang hebben in de evaluatie die gemaakt zal worden. Want evengoed hadden de Belgen 4 of 5 goals kunnen incasseren."

Blootgestelde Vertonghen

Dat laatste is meteen ook het grootste zorgenpunt voor Vandenbempt met het oog op het EK.

 

"Want vinden we dat de defensie van de Rode Duivels heeft standgehouden tegen Engeland?", vraagt hij zich luidop af.

 

"Of kwamen we vooral goed weg omdat Bellingham twee zeldzame kansen miste en ook Foden niet efficiënt was? Vergeet ook niet dat het zonder Kane was, hé. Een normale uitslag had ook 4-2 of 5-3 kunnen zijn. En dan was er kritiek geweest."

 

"Het gaat voor mij trouwens niet alleen om dé defensie, maar ook om de defensieve organisatie. Vertonghen was bijvoorbeeld volledig blootgesteld bij die penalty. De Engelsen - dat is natuurlijk ook hun grote kwaliteit - konden te makkelijk door het centrum voetballen. Theate kende een heel moeilijke wedstrijd, merkte ik. En ook Vertonghen had het bij momenten toch lastig."

 

"Kijk, ik heb het verdedigende werk altijd het grote zorgenkind gevonden van deze Duivels. Defensief zijn we niet goed genoeg om ver te kunnen geraken op het EK. Dat is tegen Engeland nog maar eens bevestigd."

Van iemand als Doku heb je toch schrik - dat merkte je nu ook bij Engeland en zal bij de andere topfavorieten niet anders zijn.

Peter Vandenbempt

Peter Vandenbempt zag op Wembley dat de Rode Duivels zelf ook wel de nodige wapens hebben om de grote voetballanden pijn te doen.

 

"Iedereen weet dat België veel snelheid heeft, waardoor het op de tegenaanval kan toeslaan. Van iemand als Doku heb je toch schrik - dat merkte je nu ook bij Engeland en zal bij de andere topfavorieten niet anders zijn."

 

"Alle landen zijn op hun hoede voor de Rode Duivels. Bovendien zal er deze zomer met De Bruyne iemand tussen lopen die de counters nog net iets zuiverder kan lanceren."

 

"Maar goed, tegen de echte toplanden gaan we dus wel onderliggen. Het wordt niet zoals vroeger, dat de Belgen iedere match kunnen domineren. We zullen beter moeten verdedigen en efficiënt toeslaan op de counter. Zo kan je ook winnen."

Twijfels over nummer 1

Daarnaast was het deze interlandperiode ook uitkijken of er zich op bepaalde posities een nadrukkelijke titularis zou opwerpen.


"Helemaal weg zijn sommige vraagtekens niet", vindt Vandenbempt. "Maar ik ben toch geneigd om Lukebakio de voorkeur te geven boven Bakayoko. Voor mij is dat iemand die elke keer presteert bij de Duivels."

 

"Daarnaast was ik verheugd om vast te stellen dat Tielemans twee keer scoorde en een goeie match speelde voor de nationale ploeg. Daar zaten we met z’n allen nog eens op te wachten. Alleen zal hij straks toch weer invaller worden als De Bruyne terug is. Voor Trossard geldt hetzelfde."

Voor de interlandbreak dacht Tedesco wellicht dat hij zijn nummer 1 had, maar nu zal hij daar toch wat over twijfelen.

Peter Vandenbempt

Waar de speelkansen wel significant keerden, was volgens Vandenbempt in doel.


"Sels is de voorbije twee wedstrijden toch dichter bij Casteels gekomen. Hij deed het bijzonder goed - zeker tegen Engeland - en gooit zo meer gewicht in de schaal. Dat is doodzonde voor Casteels."

 

"Voor de interlandbreak dacht Tedesco wellicht dat hij zijn nummer 1 had, maar nu zal hij daar toch wat over twijfelen."

Gerelateerd: