Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Jouw gids voor de Ronde van Vlaanderen (m/v): kijk van start tot finish naar de koers

 vr 29 maart 2024 10:52

Zondag vormen de Vlaamse Ardennen weer het epicentrum van de wielersport. De Ronde van Vlaanderen is het slotakkoord van de Vlaamse wielerweek. Het parcours bij de mannen en de vrouwen? De deelnemers? De uitzendingen op tv en radio en de livestream? Alle vragen beantwoorden we in onze gids. 

Zo was het vorig jaar:

Een waanzinnig gemiddelde in de openingsuren, een Poolse bowlingbal, Mathieu van der Poel die een waaierslagje had gemist en Wout van Aert die tegen de grond was gegaan.

 

Nog voor de eigenlijke finale had de 107e Ronde van Vlaanderen al geen seconde verveeld en toen moest de grote uitbarsting nog volgen.

 

Op de voorlaatste Oude Kwaremont ontbond Tadej Pogacar zijn duivels, waarna de kansen van een interessante groep schaduwfavorieten kelderden. 

 

De G3 dook de finale in, maar Van der Poel elimineerde Van Aert op de Kruisberg en kreeg van Pogacar een koekje van eigen deeg op de Kwaremont.

 

Na een tijdrit van zo'n 15 kilometer zette Pogacar met de Ronde van Vlaanderen nog een monument op zijn erelijst.

Ronde van Vlaanderen klassement

naamresultaatploeg
1
Tadej Pogacar
6:12:07
UAE Team EmiratesUAD
2
Mathieu van der Poel
+16
Alpecin - DeceuninckADC
3
Mads Pedersen
+1:12
Trek - SegafredoTFS
4
Wout van Aert
+1:12
Jumbo - VismaTJV
5
Neilson Powless
+1:12
EF Education - EasyPostEFE
6
Stefan Küng
+1:12
Groupama - FDJGFC
7
Kasper Asgreen
+1:12
Soudal - Quick-StepSOQ
8
Fred Wright
+1:12
Bahrain VictoriousTBV
9
Matteo Jorgenson
+1:19
Movistar TeamMOV
10
Matteo Trentin
+2:49
UAE Team EmiratesUAD

Het parcours:

Na Brugge vorig jaar mag Antwerpen in 2024 de start weer organiseren. Om 10 uur wordt het peloton op gang gevlagd en rond 10.20 uur volgt de officiële start.

 

Na bezoekjes aan onder meer Temse, Sint-Niklaas en Aalst meren we aan in de Vlaamse Ardennen. De Lippenhovestraat en de Paddestraat zijn de eerste kasseistroken van de dag.

 

De Oude Kwaremont is de blikopener van de 17 hellingen met de eerste passage op 134 kilometer van de aankomst. 

 

Vaste waarden als de Molenberg, de Berendries en de Valkenberg matten de renners af voor we op 55 kilometer van de finish de eerste paringsdans krijgen tussen de Oude Kwaremont en de Paterberg.

 

Uit veiligheidsoverwegingen en op vraag van het peloton zijn in die zone van het parcours de Kanarieberg en de Kortekeer geschrapt.

 

Het centrale duo Kwaremont-Paterberg stroomt naadloos over in de Koppenberg (nog 45 kilometer), de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg/Hotond en een laatste degustatie van het echtpaar. 

 

De top van de laatste beklimming van de Oude Kwaremont ligt op 16,7 kilometer van Oudenaarde, de Paterberg is de laatste hindernis op 13 kilometer van de witte lijn. 

 

In Oudenaarde wordt het peloton na 270,8 kilometer met open armen ontvangen tussen 16.30 uur en 17.05 uur.

Gerelateerd:

Deelnemerslijst:

Tadej Pogacar zakt niet af naar Vlaanderen waardoor alle ogen nog meer gericht zijn op Mathieu van der Poel. Zeker omdat Wout van Aert woensdag is weggevallen met een sleutelbeenbreuk. 

 

De wereldkampioen beschikt met Jasper Philipsen en Søren Kragh Andersen over stevige lijfwachten, in het team van Van Aert zijn er meer twijfels. Hoe fit zijn Tiesj Benoot en Dylan van Baarle? Zeker Matteo Jorgenson is een stevige bliksemafleider.

 

Lidl-Trek had zich na de voorbije koersen met verschillende pionnen in de favorietenlijst genesteld, maar Mads Pedersen en Jasper Stuyven vielen in Dwars door Vlaanderen. De Deen verbijt de pijn, maar kan hij een vuist maken?

 

De overige outsiders staan een trapje lager in de pikorde en moeten een plannetje bedenken om het verwachte scenario te kunnen dwarsbomen.

 

We kijken uit naar de creativiteit bij onder meer Biniam Girmay, Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Matej Mohoric, Oliver Naesen, Alberto Bettiol, Stefan Küng, Oier Lazkano, Michael Matthews, Tim Wellens, Victor Campenaerts en Matteo Trentin.

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: we volgen de koers van start tot finish met tekstupdates en livestream op deze pagina
     
  • tv: vanaf 9.15 uur ontbijt je op VRT 1 met Maarten Vangramberen en zijn studiogasten, Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer beginnen van bij het startschot aan hun marathon. Tijdens Het Journaal (12.55 uur - 13.30 uur) buurten we even bij VRT Canvas, vanaf 13.30 uur kijk je integraal naar de lange finale op VRT 1
     
  • radio: Christophe Vandegoor pikt vanaf 13 uur op Radio 1 in, Carl Berteele is de reporter op de motor

De Ronde van Vlaanderen (v)

Zo was het vorig jaar:

SD Worx regisseerde de 20e editie van de Ronde van Vlaanderen van a tot z.


Wereldkampioene Annemiek van Vleuten was uitgeschakeld door een val, waarna de ploeg van Lotte Kopecky de koers helemaal in handen nam op de Koppenberg.

 

Ploegmaats Lorena Wiebes en Marlen Reusser overleefden de volgende schiftingen niet en op de Oude Kwaremont nam Kopecky afscheid van haar enige overgebleven concurrente, Silvia Persico.

 

Na een solo van bijna 20 kilometer maakte Kopecky voor het tweede jaar op een rij het zegegebaar in Oudenaarde. 

Uitslag Ronde van Vlaanderen (vrouwen)

naamresultaatploeg
1
Lotte Kopecky
in 4u05'58"
2
Demi Vollering
op 36"
3
Elisa Longo Borghini
4
Silvia Persico
5
Katarzyna Niewiadoma
6
Juliette Labous
7
Marlen Reusser
8
Shirin Van Anrooij
op 44"
9
Anna Henderson
op 2'40"
10
Arlenis Sierra
op 3'38"

Het parcours:

Geen Brugge of Antwerpen voor de vrouwen. Zij vertrekken om 13.25 uur in Oudenaarde voor hun 21e editie en finishen er tussen 17.45 uur en 18.10 uur na een slingertocht van 163 kilometer en 12 hellingen. 

 

De Wolvenberg is de eerste hindernis en na onder meer de Berendries en de Valkenberg wordt de Koppenberg de poort van de finale op 45 kilometer van de finish. 

 

Net als bij de mannen volgen nadien nog de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg/Hotond, de Oude Kwarement en de Paterberg. 

Deelnemerslijst:

Lotte Kopecky is weer de te kloppen vrouw, maar een hattrick ontvang je niet op bestelling. De wereldkampioene zal goed moeten overleggen met ploeggenote Demi Vollering, die niet wegsteekt dat ze droomt van Vlaanderens Mooiste.

 

Net als de voorbije weken komt de concurrentie vooral van Lidl-Trek met Elisa Longo Borghini, Elisa Balsamo, Shirin van Anrooij en Elizabeth Deignan.

 

Marianne Vos is in topvorm en zal haar huid duur verkopen, net als onder meer Silvia Persico, Katarzyna Niewiadoma, Chloe Dygert, Puck Pieterse, Arlenis Sierra, Pfeiffer Georgi, Fem van Empel en Thalita de Jong. 

Spreken Vollering en Kopecky dezelfde taal in de finale?

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: we volgen de koers van start tot finish met tekstupdates op deze pagina, de livestream is vanaf 15 uur beschikbaar

  • tv: Ruben Van Gucht en Ine Beyen gidsen je vanaf 15 uur op VRT Canvas, de finale is ook te bekijken op VRT 1

  • radio: Jonas Maes houdt jullie op Radio 1 op de hoogte van de ontwikkelingen in de vrouwenkoers