Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Jouw gids voor Dwars door Vlaanderen (m/v): laatste test voor Van Aert, duo Vollering-Kopecky bij SD Worx

 di 26 maart 2024 21:12
" "
Christophe Laporte bij de mannen en de Demi Vollering bij de vrouwen, dat was het palmares vorig jaar.

Tijdens het aftellen naar de Ronde van Vlaanderen houden we woensdag halt voor het intermezzo Dwars door Vlaanderen. Mathieu van der Poel slaat deze koers over, Wout van Aert en Mads Pedersen komen hun RVV-benen wel testen. Bij de vrouwen komt Demi Vollering aan de start, naast Lotte Kopecky.

Zo was het vorig jaar bij de mannen:

Door de afwezigheid van de Grote Drie (geen Mathieu van der Poel, geen Tadej Pogacar, geen Wout van Aert) was Dwars door Vlaanderen in 2023 een kans voor de outsiders.

Bij Trek probeerden ze met een trucje op de hellingen zoals de Kortekeer de koers hard te maken. Met een brede waaier dwongen ze het peloton om het tempo te laten zakken, om er dan nadien een snok aan te geven. Maar het was geen succesrecept. Mads Pedersen werd uiteindelijk 5e, de rest van zijn ploeg ontbrak in de top 30.

De Visma-ploeg was ook zonder zijn kopman op de afspraak. Tiesj Benoot trok door op de Knokteberg, maar hield uiteindelijk in en zo kwam onder anderen zijn ploegmaat Christophe Laporte terug. Hij ging er met een beslissende aanval op 4 kilometer van de streep vandoor en mocht zijn handen in de lucht gooien.

 

De nummer twee was Oier Lazkano, toen was de Spanjaard nog een verrassende naam, plek drie was voor Neilson Powless.

Dwars door Vlaanderen klassement

naamresultaatploeg
1
Christophe Laporte
4:06:20
Jumbo - VismaTJV
2
Oier Lazkano
+15
Movistar TeamMOV
3
Neilson Powless
+15
EF Education - EasyPostEFE
4
Jasper Philipsen
+15
Alpecin - DeceuninckADC
5
Mads Pedersen
+15
Trek - SegafredoTFS
6
Arnaud De Lie
+15
Lotto - DstnyLTD
7
Davide Ballerini
+15
Soudal - Quick-StepSOQ
8
Andrea Pasqualon
+15
Bahrain VictoriousTBV
9
Guillaume Boivin
+15
Israel - Premier TechIPT
10
Nils Politt
+15
BORA - hansgroheBOH

Het parcours:

Dwars door Vlaanderen is een ideaal aperitief voor het werk dat er daarna volgt in de Ronde met 8 kasseistroken en de 12 traditionele hellingen. De start wordt net na de middag in Roeselare gegeven, finishen doen ze op de verbindingsweg in Waregem rond half vijf.

 

Na een wat zachtere aanloop barst het op 100 kilometer van de streep los met de Hotond, de Knokteberg en de Kortekeer. Zitten nog in het parcours: de Mariaborrestraat, Berg Ten Houte, en de Kanarieberg. De Knokteberg, de Hotond en de Mariaborrestraat moeten de renners nog een 2e keer over.
 

De koers eindigt met een lokale ronde in Waregem, met daarin de Nokereberg. Daarna ligt er nog één helling voor de finish, zonder naam, en een kasseistrook. De laatste kilometers lopen licht af richting de aankomst.

Deelnemerslijst:

Vorig jaar waren de grote drie er dus niet bij, dit jaar tekent Wout van Aert wel present. De kopman van Visma-Lease a Bike is meteen ook de grote favoriet om in afwezigheid van Van der Poel de koers naar zijn hand te zetten en vertrouwen te tanken richting de Ronde van Vlaanderen.

 

Hij zit misschien wel wat dunnetjes in de helpers na het uitvallen van Dylan van Baarle en Christophe Laporte. Ook Tiesj Benoot en Jan Tratnik zijn niet helemaal fit, maar rijden toch.

Zijn concurrenten komen misschien wel vooral uit eigen land met Jasper Stuyven bij Lidl-Trek, Tim Wellens (UAE) en Jasper Philipsen. Philipsen is de kopman bij Alpecin-Deceuninck en dus heeft die ploeg er alles bij te winnen om te koersen voor een sprint.

 

Stuyven moet in zijn ploeg de rol van kopman delen met Gent-Wevelgem-winnaar Mads Pedersen en in die ploeg zitten ook nog sterke mannen als Jonathan Milan en Toms Skujins. Ook de nummer 2 van vorig jaar is er weer bij met Oier Lazkano. Powless doet dit jaar niet mee.

 

Bij Soudal-Quick Step zullen ze hopen op een goede dag van Julian Alaphilippe of Yves Lampaert. In afwezigheid van Arnaud De Lie lijken de renners van Lotto-Dstny, onder wie Victor Campenaerts en Brent Van Moereen vrije rol te krijgen.

 

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: tekstupdates van start (rond 12.15 uur) tot finish + livestream vanaf 14 uur.
  • tv: uitzending op VRT 1 vanaf 14 uur.
  • radio: flitsen op Radio 1 tijdens de normale programma's.

Zo was het vorig jaar bij de vrouwen:

Het was in 2023 SD Worx boven en de ploeg domineerde ook in Dwars door Vlaanderen. Op de Kanarieberg, op 65 kilometer van het einde, stak Marlen Reusser de koers in brand. Ze bleef aandringen en kreeg uiteindelijk Marianne Vos als enige nog mee in haar wiel.

 

Maar de vogels waren niet gaan vliegen. De Trek-vrouwen bepaalden het tempo in het peloton en brachten alles weer samen. Er werd daarna slag om slinger aangevallen, maar niemand raakte weg. Tot Demi Vollering haar duivels ontbond.

 

Zij ging er op 9 kilometer van het einde op een oplopende strook alleen vandoor.

 

Chiara Consonni won de sprint om plek twee, voor Marianne Vos.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dwars door Vlaanderen (vrouwen) klassement

naamresultaatploeg
1
Demi Vollering
2u53'04"
2
Chiara Consonni
38"
3
Marianne Vos
z.t.
4
Vittoria Guazzini
5
Ruby Roseman-Gannon
6
Floortje Mackaij
7
Marlen Reusser
8
Liane Lippert
9
Shirin Van Anrooij
10
Ashleigh Moolman Pasio

Het parcours:

De vrouwen rijden 130 kilometer en zij vertrekken in Waregem zelf, op de Hippodroom. De aankomst ligt op dezelfde plek als bij de mannen. De winnaar zou rond kwart voor zes op de Verbindingsweg moeten opduiken.

 

Onderweg liggen er voor het peloton 7 kasseistroken en 9 hellingen. Ook hier gaan ze Berg Ten Houte, de Knokteberg en de Hotond over. 

 

De vrouwen rijden twee rondjes in en rond Waregem en moeten dus twee keer over de Nokereberg.

Deelnemerslijst:

Het is geen verrassing dat SD Worx-Protime opnieuw aan de start staat met het sterkste blok. Demi Vollering is de uittredende winnares - ze rijdt nog maar haar 3e koers van het jaar - en ze krijgt het gezelschap van Lotte Kopecky. Het was een van de laatste koersen die de wereldkampioene nog toevoegde aan haar voorjaarsprogramma.

 

Reusser laat de ploeg dit jaar dan weer thuis. Bredewold, Gerritse, Fisher-Black en Van den Broek-Blaak vervolledigen de selectie.

 

Voor concurrentie loeren we naar Lidl-Trek, de ploeg is goed in vorm. Ze starten met Elisa Longo Borghini en Shirin van Anrooij als speerpunten.

 

Daarnaast is het zeker ook uitkijken naar het duo Silvia Persico en Chiara Consonni bij UAE en Marianne Vos bij Visma-Lease a Bike. Daar rijdt trouwens ook Fem van Empel mee. Het wordt haar eerste voorjaarskoers. Zij ziet ook haar veldritconcurrente Puck Pieterse terug.

Vollering en Kopecky staan weer samen aan de start.

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: tekstupdates van start (rond 14.30 uur) tot finish
  • radio: updates tijdens de programma's op Radio 1.