Ga naar de inhoud

"Ik was blij dat er afgefloten werd": Tedesco en Duivels doodeerlijk na non-match tegen Ierland

 za 23 maart 2024 21:10

Zelden voelde een wedstrijd van de Rode Duivels zo als een oefenwedstrijd aan. Het experimentele elftal van Domenico Tedesco raakte in Ierland verwikkeld in één grote zoektocht naar zichzelf.  En dat net op het moment dat enkele nieuwe gezichten hun kans - misschien wel de laatste voor het EK - kregen. "De beelden voor morgen staan al klaar, hoor", maakten de bondscoach en zijn Duivels zelf de balans op.

Je moet het hem nageven: ook na de non-match tegen Ierland speelde Domenico Tedesco geen verstoppertje.

 

“We speelden geen goeie wedstrijd en ik was eerlijk gezegd blij toen de scheidsrechter affloot", bekende hij bij rechtenhouder VTM.


"We kregen een trage wedstrijd voorgeschoteld, een beetje zoals tijdens de zomer in de seizoensvoorbereiding. Het ene team valt dan aan, terwijl het andere terugzakt en nadien draait de situatie om. Zo krijg je wedstrijden zonder tempo."

Het gebrek aan intensiteit en structuur hadden we ingecalculeerd.

Domenico Tedesco

Op de persconferentie was “saai” dan ook een veelgehoorde term. Waarom grepen deze Duivels hun kans niet zo kort voor het EK?

 

“Ja, maar het was niet gemakkelijk voor hen”, was Tedesco mild. “De match was saai door een gebrek aan kansen, maar ik heb veel informatie kunnen verzamelen. In de eerste helft was er geen ruimte tegen hun 4-5-1. Als je dan traag speelt, is het lastig. En we hadden ook veel jonge spelers zonder matchritme.”

 

“Dat wisten we, maar we moesten nu testen. Later is er geen tijd meer voor zulke kansen. Dat gebrek aan intensiteit en structuur hadden we dus ingecalculeerd. Dat is geen probleem, al duurde het wel lang voor we in de match kwamen.”


De zesde wissel was dan weer opvallend: Matz Sels maakte plaats voor Thomas Kaminski.

 

“Het was de wens van onze keeperstrainer om Thomas – als het mogelijk was – die eerste cap te gunnen. Dat verdient hij door zijn prestaties bij Luton. Voor Thomas was het een verrassing, met Matz hadden we dit doorgesproken.”

Wout Faes: "De beelden voor morgen staan klaar"

Ook bij de Duivels zelf heerst het besef dat een 0-0 tegen Ierland allerminst voldoende is.

 

"We brachten niet de intensiteit die we wilden tonen", krabde Wout Faes zich in de haren. "Zij stonden goed in blok, hadden de beste kansen en wij creëerden zelf te weinig. Zo vonden we te weinig onze gevaarlijke één-tegen-eensituaties."

 

"Maar met al die nieuwe gezichten was dit misschien wel te verwachten. Hier kunnen we alvast veel uit leren en ook de coach zal heel wat lessen kunnen trekken uit deze wedstrijd. Hij heeft ons al gezegd dat de beelden voor morgen klaarstaan."

 

Toch wil Faes niet enkel het negatieve onthouden. "Geloof me: we weten van onszelf dat we beter kunnen, maar het was ook niet allemaal slecht, natuurlijk. Het is alvast goed dat we - mede dankzij Matz (Sels, red) - de nul hebben gehouden."

 

"We mogen nu alvast niet beginnen te panikeren. Dinsdag hebben we weer een nieuwe kans. Deze wedstrijden dienen nu eenmaal om dingen te proberen. De verbeterpunten zijn nu duidelijk en daar kunnen we aan werken."

De Winter: "Dit zal ik altijd onthouden"

Hoewel deze wedstrijd door velen verdrongen zal worden naar de vergeetput, zal die voor een Duivel toch altijd speciaal blijven: Koni De Winter"Het was heel mooi om mijn eerste wedstrijd voor de A-ploeg van de Duivels te spelen", klonk het bij de debutant.

 

"Twee dagen geleden vertelde de coach me al dat ik zou starten en dat werd vandaag dus bevestigd. Ik had gelukkig niet al te veel last van zenuwen en iedereen heeft me achteraf ook mooi gefeliciteerd. Een moment om voor altijd te onthouden."

 

Al kon de verdediger er niet omheen dat de wedstrijd zelf geen hoogvlieger was van de nationale ploeg. "Ook voor mij was het wel wat zoeken. Vooral in het begin. Het was een zeer goede tegenstander. Ze zaten er steeds kort op en waren sterk in duel. Goed dat we toch de nul hebben kunnen houden."

 

Genoeg als sollicitatie voor deze zomer? "Ik hoop alvast dat ik goede punten heb gescoord bij de bondscoach en zal alvast mijn best blijven doen. Dan zien we wel voor het EK."

Meunier: "We moeten meer automatismen hebben"

Thomas Meunier mocht zelf 45 minuten opdraven. “Dat was een beetje onverwacht”, gaf hij zelf toe. “Maar ik ben echt zeer tevreden met die minuten en de clean sheet.”

 

“Het was geen perfecte wedstrijd, maar ook niet de slechtste”, was zijn voorzichtige analyse. “Ierland speelde zeer fysiek en krachtig. Het was niet makkelijk voor onze nieuwe spelers, die veel druk voelden in de duels. Nu moeten we op details werken om nog beter te worden.”

 

Wat hebben de Belgen geleerd? “We moeten meer impact hebben in die duels. Dat kunnen we beter doen. We moeten meer kansen afdwingen. We zijn gewoon om meerdere keren te scoren en dat moet blijven. We moeten meer druk zetten op de tegenstander. De tweede helft was beter, maar we kunnen nog beter.”

 

“De wil was er, maar er waren te veel kleine fouten. De tegenstander was slim met een echt blok. Wat de bondscoach hier dan uit meeneemt? Zoals iedereen gezien heeft: we moeten meer automatismen hebben.”

 

“Het is eigenlijk normaal dat we zo’n neutrale match spelen. We kunnen geen echte conclusies trekken. Misschien zien we met Lukaku tegen Engeland dat we het verschil kunnen maken tegen een betere ploeg.”

Lukebakio: "Tegen Engeland willen we een resultaat"

“Het was geen gemakkelijke wedstrijd", kwam ook Dodi Lukebakio tot dezelfde conclusie als zijn medemaats. "We wisten vooraf dat Ierland een moeilijke tegenstander is die heel fysiek speelt. We moesten ons aanpassen."

 

"Bon, er zijn niet alleen negatieve punten. We moeten samen een analyse maken en ervoor zorgen dat we tegen Engeland een resultaat behalen. Winnen, als het kan.”

 

“Het was alvast een goeie test voor het EK. Er zullen niet alleen tegenstanders zijn die voetballen, maar ook landen die fysiek spelen. Daar moeten we oplossingen voor vinden.”

 

“Wat die dan zijn? Ik ben de trainer niet, hij analyseert. Hij zal zeggen wat het beste is voor de ploeg. Wij proberen het te doen op het veld. Volgens mij moeten we meer persoonlijkheid tonen, meer durven. En efficiënt zijn.”

Gerelateerd: