Ga naar de inhoud

Is koppen verbieden bij de jeugd de oplossing? "Als je voor je 12e de juiste techniek niet leert, maak je het erger"

 wo 20 maart 2024 17:48
Koppen
Verdwijnt het koppen stilaan uit ons voetbal?

Na de Pano-reportage over de gevolgen van koppen in het voetbal hoor je her en der dat ze dit best zouden verbieden, zeker bij de jeugd. Maar bij de sportartsen klinkt een meer genuanceerd verhaal, zo leren we uit een verse aflevering van podcast Sporza Daily.

Vanaf 14 jaar? "Dan kweek je pas nekspieren"

In België is koppen momenteel verboden tot 9 jaar, maar dat wil Voetbal Vlaanderen graag uitbreiden tot 13 jaar.

Volgens sportarts Tom Teulingkx is daar een goeie reden voor. "Pas vanaf je 14e krijg je meer kracht in je nekspieren, zeker jongens."

 

"Met goeie nekspieren kun je je hoofd beter stabiliseren en dat is essentieel om goed te kunnen koppen."

 

Na de Pano-reportage gaan er ook stemmen op om het koppen volledig te verbieden. "Maar daar staan wij niet achter", zegt Teulingkx. "Maar je kunt de voetballers er wel beter op voorbereiden."

Experts waarschuwen voor de gevaren van koppen in het voetbal
Pano brengt verhalen van Vlaamse oud-voetballers die overleden aan de gevolgen van dementie. Eén ding valt op: ze waren allen kopbalsterk. Zoals Staf Vanhoudt, een verdediger die in de jaren ‘60 en ‘70 voor Beringen en Sint-Truiden speelde. Voor zijn vrouw Diane is het duidelijk: “Staf kreeg zijn ziekte omdat hij zoveel gekopt heeft tijdens zijn voetbalcarrière”. In Schotland doet prof. William Stewart al langer onderzoek naar de hersenen van overleden voetballers. Zijn vaststellingen leidden de voorbije jaren tot verschillende maatregelen in het Britse en Schotse voetbal. Zo mag er in Schotland de dag voor en na de match niet gekopt worden. Maar hoe zit het bij ons? Voetbal Vlaanderen besliste onlangs dat vanaf volgend seizoen koppen verboden wordt voor voetballers onder 9 jaar. Experts zijn kritisch voor die leeftijdsgrens. “Als je zegt dat koppen niet veilig is voor kinderen, dan is het misschien niet veilig op élke leeftijd”, zegt neurowetenschapper Magdalena Ietswaart.
woensdag 06/0342 min

"Je leert de techniek het best op je 10e"

Edwin Goedhart, bondsarts bij de Nederlandse voetbalbond (KNVB) en specialist in hoofdaandoeningen, benadrukt dat het geen zwart-witverhaal is.

 

"We moeten oppassen dat we een Schots onderzoek bij profvoetballers uit de jaren 70 niet één op één gaan vertalen naar kinderen en recreanten, die slechts af en toe koppen."

 

"Als je kinderen bijvoorbeeld maar vanaf hun 12e laat koppen, dan hebben ze niet genoeg tijd gekregen om de techniek goed te leren."

 

"Die techniek leer je het best rond je 10e, wanneer je motorische vaardigheden optimaal zijn."

 

"Als je niet de juiste techniek hebt om te koppen, dan zijn de gevolgen nog veel erger."

In de VS heeft het verbod op koppen niet tot minder hersenschuddingen geleid.

Edwin Goedhart (dokter KNVB)

En er is nog een ander gevaar. "Als je niet goed kunt koppen, ga je bij een hoge bal sneller beslissen om te trappen. Dat verhoogt de kans op hoofd-voetcontacten en dus op meer hersenschuddingen."

 

"Dat zien we ook in de VS, waar het koppen is verboden, maar waar dat niet tot minder hersenschuddingen heeft geleid."

 

Zowel Teulingkx als Goedhart is het ermee eens dat zachtere ballen een oplossing kunnen bieden om kinderen toch op een juiste manier te leren koppen.

 

Om het probleem bij volwassen te verhelpen, moet er misschien wel drastischer ingegrepen worden. "Misschien kun je de regels aanpassen om gevaarlijke momenten te vermijden", stelt Goedhart voor. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan een verbod op uittrappen voor een doelman."

Moeten de regels rond koppen in het voetbal verstrengd worden?
Wat zijn de gevaren van koppen in het voetbal? Dat was de insteek van een reportage van het VRT-programma Pano. Daarin worden meerdere studies aangehaald over de mogelijke gezondheidsrisico's zoals een verhoogde kans op het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd. Dus de vraag dringt zich op of er iets moet veranderen? En wat dan precies? Vragen voor Nand De Klerck, woordvoerder Voetbal Vlaanderen, sportarts Tom Teulingkx en Edwin Goedhart, bondsdokter in Nederland.
woensdag 20/0315 min
Gerelateerd: