Ga naar de inhoud

8 jaar en 110 knock-outwedstrijden: zo lang moest de Champions League wachten op strafschoppen

 wo 13 maart 2024 08:55
Arsenal en Porto zorgden voor de eerste penaltyreeks sinds 2016.

De allergrootste nagelbijter in het voetbal, maar o zo zeldzaam. Gisteren zorgden Arsenal en Porto (eindelijk) nog eens voor een strafschoppenreeks aan het eind van een knock-outwedstrijd in de Champions League. Tot voor gisteren dateerde de laatste serie elfmeters al van... 28 mei 2016.

Flashback naar die bewuste dag in 2016.

 

De zenuwen staan strak gespannen in San Siro, want stadsgenoten Atlético Madrid en Real Madrid strijden er in een - altijd al beladen - derby om de Beker met de Grote Oren.

 

Sergio Ramos opent op het kwartier de score in de finale, maar 10 minuten voor tijd hangt Rode Duivel Yannick Carrasco de bordjes weer gelijk. Ook in de verlengingen houden de Madrilenen elkaar in evenwicht.

 

Strafschoppen dan maar. En daarin is het Real Madrid dat zich het koelbloedigst toont. Juanfran mist, Cristiano Ronaldo jaagt de beslissende strafschop tegen de touwen. De Champions League-trofee gaat naar De Koninklijke.

Juanfran mist zijn strafschop.

Niet zo bijzonder, leek toen. Maar 8 jaar later weten we dat de strafschoppenreeks in San Siro lang de laatste in zijn soort was.

 

Maar liefst 110 knock-outwedstrijden heeft het geduurd. Gisteren zorgden Arsenal en Porto eindelijk nog eens voor het allerspannendste einde in het voetbal. Een zeldzaamheid.

 

En de statistiek kan nog straffer: het was de eerste penaltyreeks in de Champions League zonder Atletico Madrid sinds de finale van 2012. Die tussen Chelsea en Bayern, weet u nog?

 

Bekijk de slotfase van het duel tussen Arsenal en Porto straks dus nog maar eens goed, wie weet volgt een nieuwe reeks opnieuw pas binnen 8 jaar.

Al is die kans door het schrappen van de uitgoals-regel in 2022 natuurlijk niet zo groot.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: