Ga naar de inhoud

Geen nationale rouw in Kenia na plotse dood Kiptum: "Arme meerderheid kent hem zelfs niet"

 di 13 februari 2024 10:44
Kelvin Kiptum (archief).

Het plotse overlijden van Kelvin Kiptum is wereldwijd groot nieuws. De sportwereld is in rouw, maar in zijn geboorteland Kenia is er geen gevoel van nationale rouw. Dat vertelt Andrea Dijkstra, correspondent voor de Nederlandse krant Trouw in Nairobi in Kenia. "De mensen hebben hier andere problemen."

Kelvin Kiptum liet het leven in een auto-ongeluk. En dat op amper 24-jarige leeftijd. Het tragische overlijden kreeg gisteren veel aandacht, ook in Kenia.

 

"Vooral in de hardloopwereld hier en bij de politici is er absolute verslagenheid want het was zo'n jonge en talentvolle loper", vertelt Dijkstra. "Maar - en dat verwachten we in België misschien niet - er zijn hier in Kenia ook wel mensen die echt nog nooit van Kelvin Kiptum hebben gehoord."

 

"Dat gaat dan over de arme massa en dat is toch de meerderheid in Kenia. Hardlopen is vooral heel groot bij de Kalenjin-stam. Die wonen in heel hoog gebied, maar veel andere Kenianen zijn eerder gek van voetbal en de Premier League. Ik sprak gisteren met meerdere Kenianen die me aankeken en dachten: "Moet ik hem kennen?""

 

"Nu staat het nieuws natuurlijk wel groot in alle kranten, dus dat zal wel veranderen."

 

"Maar in die kranten schrijven ze ook "de hardloopwereld rouwt", "de president rouwt", ... maar niet "Kenia rouwt". De mensen hebben hier andere problemen. Ze zijn bezig met overleven. Ze verliezen zelf regelmatig een familielid, dus dan raakt de dood van een marathonloper toch minder."

De mensen hebben hier andere problemen. Ze zijn bezig met overleven. Dan raakt de dood van een marathonloper toch minder.

Correspondent Andrea Dijkstra

"Ik verwacht wel een grote begrafenis want de regering wil daaraan bijdragen"

"Het is bijvoorbeeld ook heel typisch dat de vader van Kelvin Kiptum in een krant zei dat dit een ramp was voor de familie. Niet alleen omdat ze een zoon verloren zijn, maar ook financieel. Kelvin had hen een huis beloofd. En nu is dit een beetje een terugval in de armoede. Dat klinkt heel cynisch, maar dat is hier wel de realiteit."

 

Kelvin Kiptum kwam zelf dus ook uit heel arme omstandigheden. Is hij dan geen voorbeeld? "Dat geldt voor alle marathonlopers uit Kenia. Hardlopen is voor velen de enige kans om te ontsnappen. Duizenden jongeren doen aan hardlopen en zo proberen ze te vluchten."

 

Een gevoel van nationale rouw is er dus niet. Komt er dan ook geen grote begrafenis? "Dat verwacht ik wel. De regering wil daaraan bijdragen. Er reizen al veel mensen naar het geboortedorp van Kiptum af. Het is wel nog niet duidelijk wanneer de begrafenis zal plaatsvinden of hoe die er zal uitzien."

 

Tot slot, is er daar in Kenia al meer duidelijkheid over de omstandigheden van het ongeval? "Er waren meteen veel complottheorieën. Er werd al gewezen naar hekserij of rivaliteit met andere lopers. Waren er wel remsporen bijvoorbeeld? Er is heel veel spanning rond dat verhaal.  De gouverneur heeft de mensen opgeroepen om te stoppen met speculeren. De politie voert een onderzoek."

Gerelateerd: