De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal heeft beslist dat de competitiematch tussen Anderlecht en Genk toch herspeeld moet worden. Ook Club Brugge had een klacht ingediend voor de match tegen KV Mechelen, maar die is niet ontvankelijk verklaard.
Eerst de feiten: op 23 december won Anderlecht met 2-1 van Genk na een late goal van Dreyer. Maar een penaltyfase uit de eerste helft was na het laatste fluitsignaal het enige wat over de tongen ging.
Genk-speler Sor had die in de rebound na een misser van Heynen binnengetrapt. De VAR bekeek de beelden en zag dat Sor te vroeg was komen inlopen. Dat Anderlecht-speler Verschaeren dit ook deed, hadden ze niet gezien.
Een inbreuk tegen het reglement en dus een reden om de match te herspelen, zo oordeelde Genk. Een menselijke fout, zo vond het Referee Department, dat de klacht dan ook afwimpelde, ook al gaf VAR Boterberg toe dat hij vergeten was naar de spelers van Anderlecht te kijken en zo dus tegen het reglement zondigde.
De scheidsrechter heeft wel degelijk een vergissing begaan in de toepassing van de spelregels.
Genk ging in beroep bij de Disciplinaire Raad en krijgt daar nu wel gelijk. Die oordeelde dat "de scheidsrechter wel degelijk een vergissing heeft begaan in de toepassing van de spelregels, die de gang van het spel grondig heeft beïnvloed".
"De wedstrijd moet herspeeld worden, omdat de score nog kon veranderen tussen het moment dat de vergissing werd begaan (de 23e minuut, red) en het einde van de match, in die mate dat de punten hierdoor mogelijk anders moesten worden toegekend."
Bij Anderlecht hebben ze vrijwel meteen laten weten dat ze in beroep gaan tegen de beslissing. Lees hierover meer hieronder.
Gerelateerd:
Club Brugge krijgt geen gelijk
Bij Club Brugge waren ze, in het zog van Genk, ook naar de Disciplinaire Raad gestapt. Zij vonden dat ze grond hadden om de match tegen KV Mechelen, die op 0-0 eindigde, te herspelen.
In die wedstrijd werd een doelpunt van Thiago door de VAR afgekeurd, ook al stond de Braziliaan van Club Brugge duidelijk niet buitenspel.
Opnieuw verdedigde het Referee Department zich door het te bestempelen als een menselijke fout en dit wordt deze keer wél gevolgd door de Disciplinaire Raad.
"Fouten van de VAR kunnen niet aangegrepen worden om achteraf de uitslag van een wedstrijd te betwisten", verwijst de Raad naar het VAR-protocol van het IFAB (het internationale orgaan dat waakt over het voetbalreglement).
"Als iedereen verhaal zou kunnen halen tegen een VAR-interventie die achteraf foutief blijkt te zijn, dan is elk normaal verloop van een professionele voetbalcompetitie onmogelijk. Dan kun je bijna wekelijks uitslagen van wedstrijden aanvechten en kun je de competitie en rangschikking niet meer ernstig nemen."
Club Brugge kan tegen deze beslissing wel nog in beroep gaan. Er loopt sowieso nog een procedure bij het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport).