Ga naar de inhoud

Probleem op vliegtuig zindert na bij Gambia: "Regering wil dat we zelfde toestel nemen, maar dan gaan we niet"

 do 11 januari 2024 12:23

De weg naar de Afrika Cup is er een vol obstakels voor bondscoach Tom Saintfiet en de Gambiaanse selectie. Na wat gedoe over de premies, stapte de ploeg gisteren op een vliegtuig richting Ivoorkust. Maar het toestel was defect en de ploeg ontsnapte aan de dood. 

Tom Saintfiet is een nacht na de bewogen vlucht blij dat hij het verhaal nog kan navertellen. "Toen ik op de vlucht in slaap viel had ik een paar hallucinaties. Mijn leven ging aan mij voorbij."

 

"Hier zit een Nederlandse arts in het hotel, een cardioloog. En die heeft ook nog eens bevestigd dat als we nog een halfuur waren doorgevlogen, we nu dood waren geweest door koolstofmonoxidevergiftiging."

 

"Sommige spelers hebben nu ook nog last van hoofdpijn, duizeligheid, braakneigingen, ... "

 

Hoe reageren de spelers intussen? "Er zit een raar gevoel in de groep. We zijn boos en angstig. Gisteren hebben de spelers die wilden nog van half elf tot half twaalf op het veld gestaan. Maar eigenlijk denkt niemand nog aan de Afrika Cup. De spelers vragen zich ook af wat er allemaal gebeurd is. En dan te bedenken dat we vier maanden geleden ook al in Marrakesh waren tijdens de zware aardbeving daar. Vreemd."

 

"Straks trainen we ook nog, maar we gaan niemand dwingen. Die vergiftiging zit nog in hun bloed dus het kan gevaarlijk zijn om spelers te pushen. We zullen vooral de schade opmeten, fysiek en mentaal. En dan tactisch werken."

"Wij willen een "écht" vliegtuig, de regering wil dat we opnieuw met dit toestel gaan"

En nu? Gaat Gambia nog naar de Afrika Cup? Eigenlijk moet de ploeg er vandaag zijn, anders riskeren ze diskwalificatie. "Maar ik denk dat we daar wel op goede wil kunnen rekenen."

 

Het schoentje wringt dus ergens anders.

 

"Ik heb vannacht nog tot twee uur samengezeten met de minister van Sport en met het bestuur. Zij wilden dat we om vier uur zouden terugvliegen met datzelfde vliegtuig. Maar dat doen we niet. Als ze dat willen, moeten ze nieuwe trainers en spelers zoeken. Dan keren wij allemaal terug naar Europa."

 

"Wij gaan niet meer met dit vliegtuig, of dit soort vliegtuig, naar Ivoorkust. We willen een "echt" vliegtuig."

 

"Nu zitten we dus een beetje in een patstelling. De regering en de voetbalbond wil dat we met die maatschappij vliegen, wij niet. Wij willen zelfs gewoon met een commerciële vlucht gaan. Morgenochtend vliegt er eentje van Gambia naar Ivoorkust. Dan moeten we wel overstappen, maar liever zo dan in een onveilig toestel."

 

"Hopelijk wint het gezond verstand."

Gerelateerd: