Ga naar de inhoud

Paul Herygers mijmert al over BK: "Ik geloof in wonderen en dan kom ik misschien toch bij Eli Iserbyt uit"

 vr 5 januari 2024 09:27
Ruben Van Gucht en Paul Herygers
Ruben Van Gucht en Paul Herygers

De moordende eindejaarsperiode in het veld is met Koksijde stilaan achter de rug. Na het tweeluik Gullegem-Zonhoven van komend weekend wordt het uitkijken naar de kampioenschappen. Dat doen ook onze commentatoren Ruben Van Gucht en Paul Herygers.

De verhoudingen zijn duidelijk: Fem van Empel is de sterkste bij de vrouwen en Mathieu van der Poel is de beste bij de mannen. Kan dat nog veranderen met de kampioenschappen in het vizier?

 

Paul Herygers kordaat: "Neen. Zij zijn zo goed. Ze steken er met kop en nek bovenuit. Ik zou niet weten hoe je daar nog aan moet beginnen."

 

Hoe moeten Fem van Empel of Mathieu van der Poel de vorm die ze nu hebben vasthouden?

 

Herygers: " Mathieu van der Poel is natuurlijk een sloeber. Die is erin gevlogen en is niet meer gestopt. Alles wat op zijn pad kwam, heeft hij vernietigd."

 

" Fem van Empel doet het zuiniger. Zij heeft ook tijdig rust genomen. Daar hebben ze heel goed mee gewerkt. Van der Poel kan wel wat meer hebben. Die trekt zijn plan wel."

Van der Poel is erin gevlogen en heeft alles wat op zijn pad kwam vernietigd.

Paul Herygers

Worden zij de komende weken nog zwaar afgejakkerd met pittige trainingsweken? Of is het na die zware kerstperiode toch vooral het lichaam laten recupereren?

 

Herygers: "Van der Poel kun je niet vergelijken met een doorsnee veldrijder, dat is een figuur apart. Die gaat ook 's morgens nog een uurtje of twee trainen. Niet in functie van de cross, wel met het oog op het voorjaar."

 

"Natuurlijk komt er voor hem nog wel een WK bij. Dat is voor hem van moeten. Maar al de rest niet. Dat komt allemaal op zijn pad en hij werkt dat af."

 

Vroeger had je nog wel eens renners die konden opstaan met het BK of het WK in zicht, zoals een Erwin Vervecken of een Mario De Clercq. Bestaat dat nog, een typische kampioenschapsrenner?

 

Herygers: "Die zullen nu weer geboren worden. Je hebt een Quinten Hermans, een Gianni Vermeersch, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Eli Iserbyt ook zeker niet te vergeten. Dat zijn allemaal kandidaat-kampioenen op het BK."

 

"Wie ik vooruitschuif richting BK? Ik weet het niet (zucht). Het is heel moeilijk. Maar als ik iemand moet noemen... Ik geloof nog altijd in wonderen en dan kom ik misschien toch bij Iserbyt uit."

 

"Ik ken natuurlijk zijn toestand niet. Hij is in het ziekenhuis geweest met uitdrogingsverschijnselen. Van waar komt dat? Dat had ik niet zien aankomen. Hij was in topvorm en plots valt de hamer op zijn hoofd. Game over. Toch is hij mijn favoriet voor het BK."

Als ik iemand naar voren moeten schuiven voor het BK kom ik toch bij Eli Iserbyt uit.

Paul Herygers

Thibau Nys werd in Koksijde 20e en krijgt geen regelmaat in zijn prestaties. Hoeven we met hem geen rekening te houden op het BK?

 

Herygers: "Dat weet je nooit. Dat is nog jeugd. Ik kan het niet over mijn hart krijgen om dat te zeggen. Jeugd kan er van vandaag op morgen weer staan. Het zal allemaal wat moeten meezitten voor hem."

 

"Ik kan ook bijna niet geloven dat die benen weg zouden zijn. Vergeet niet dat hij de Koppenbergcross en de Wereldbeker in Waterloo won. Dat is onvoorstelbaar en zit nog altijd op mijn netvlies gebrand. Als hij zijn dag heeft, kan er altijd iets gebeuren."

 

(lees voort onder de foto)

Eli Iserbyt
Eli Iserbyt blijft voor Paul Herygers de BK-favoriet.

"Geen Belgische medaille op het WK? Ik hou er wel rekening mee"

Een vaststelling in de breedte: de Nederlanders hebben de Belgen een klein beetje naar de kroon gestoken. Jongens als Pim Ronhaar, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis. Is dat een momentopname of zit er meer talent bij de Nederlanders?

 

Herygers: "Wij teren natuurlijk al heel lang op Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout of Laurens Sweeck. Bij ons moet er ook wat opvolging komen. Dat komt wel. Dat zijn jongens als Niels Vandeputte, Toon Vandebosch of Thibau Nys."

 

"Zij zitten klaar en ze zullen dat ook kunnen, maar ze hebben het moeilijk om die lijn door te trekken en het elke cross opnieuw te doen. Het is nog even wachten. Dit seizoen hoef je daar niet meer op te hopen."

Ik ga er niet van uit dat België met lege handen zal staan op het WK, maar ik hou er wel rekening mee.

Paul Herygers

Wordt dat problematisch voor het WK? Zou het kunnen dat België daar naast een medaille zal grijpen?

 

Herygers: "Bij de profs bestaat die kans wel. Met Wout van Aert is onze troef er natuurlijk niet bij."

 

"Tornado Van der Poel zal al weg zijn. En dan heb je nog een Van der Haar, Ronhaar en Nieuwenhuis. Daar moeten wij ons dan tussen wringen zonder onze troef."

 

"Ik ga er niet van uit dat België met lege handen zal staan op het WK, maar ik hou er wel rekening mee."

 

Kan iemand anders dan Van der Poel wereldkampioen worden?

 

Herygers kort. "Neen."

Fem van Empel geeft de rest af en toe nog wat hoop. Van der Poel niet, die walst alles plat.

Paul Herygers

Bij de vrouwen wint Fem van Empel zowat alles wat er te winnen valt en toch blijft zij altijd wat worstelen. Er lijkt altijd iets te spelen bij haar. Wordt zij nog 10 procent beter wanneer ze mentaal sterk zou worden?

 

Herygers: "Van Empel geeft de rest af en toe nog wat hoop (glimlacht). Dat doet Van der Poel niet. Die walst alles plat."

 

"Van Empel zal op termijn nog beter en meer zelfverzekerd worden. Zij zal nog heel veel winnen, misschien ook op andere fronten. Maar dan mag ze niet vallen."

Gerelateerd: