Ga naar de inhoud

Andy Baetens plaatst zich als eerste Belg ooit voor finale van Lakeside WK darts

 za 9 december 2023 18:25
Andy Baetens is op weg om zijn favorietenrol helemaal waar te maken.

Andy Baetens heeft voor een stukje Belgische dartsgeschiedenis gezorgd. De 34-jarige darter plaatste zich als eerste Belg ooit voor de finale van het Lakeside WK darts. Het nummer één van de wereld bij de amateurs overklaste de Zweed Dennis Nilsson in de halve finale met 5-2.

Het Lakeside WK darts is een begrip in de dartswereld. Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1978 door de teloorgegane BDO en was jarenlang het belangrijkste toernooi in de dartssport.

Maar toen de PDC in 1992 gevormd werd, en zowat alle toppers de BDO verlieten voor de nieuwe proforganisatie, verloor het toernooi zijn grandeur. De BDO werd drie jaar geleden uiteindelijk opgedoekt, het Lakeside WK leek een stille dood te sterven.

 

Tot vorig jaar de werelddartsfederatie WDF het toernooi nieuw leven in blies. Het prijzengeld werd opgewaardeerd en de beste amateurdarters ter wereld vonden opnieuw hun weg naar de Lakeside Country Club.

"The Beast" stormt naar WK-finale

Zo ook Andy Baetens. De 34-jarige Aalstenaar is het nummer één van de wereld bij de WDF en begon als topfavoriet aan het toernooi. Die status deed hij de voorbije week alle eer aan.


Met hoge gemiddeldes stormde hij door het toernooi tot in de halve finale, waar hij de Zweed Dennis Nilsson trof, het nummer 50 in de WDF-ranking. Tot 2-2 kon Nilsson gelijke tred houden met Baetens, maar daarna was "The Beast" helemaal los.


Met een gemiddelde van 94 en acht 180's won hij de drie volgende sets met overmacht: 5-2. Baetens is zo de eerste Belg ooit die het tot de finale schopt op Lakeside. Morgen speelt hij die finale tegen een Nederlander: voormalig BDO-wereldkampioen Jelle Klaasen of Chris Landman.

Baetens: "Ik voel me ontspannen"

"Ik sukkelde wat met mijn dubbels in het begin, maar gelukkig kon ik daarna wel mijn ritme vinden", reageerde een opgeluchte Baetens na de finale. "Nilsson is een sterke speler, maar ik ben blij dat ik het kon afmaken."


Morgen wacht met Klaasen of Landman in de finale wel een tegenstander van een ander kaliber. "Maar ik heb veel zelfvertrouwen. Ik voel me redelijk ontspannen."

 

"Of het me uitmaakt tegen wie ik in de finale uitkom? Nee, eigenlijk niet. Het wordt sowieso afwachten, maar ik voel me goed", aldus Baetens.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.