Ga naar de inhoud

LIV Golf slaat weer toe en lokt Jon Rahm met monstercontract weg van PGA Tour

 vr 8 december 2023 10:13
Jon Rahm zet met de glimlach zijn handtekening op het contract met LIV.

De PGA Tour heeft een van zijn belangrijkste spelers verloren aan de LIV Golf Tour. Jon Rahm maakt een einde aan de geruchten en bevestigt dat hij de overstap maakt. Dit is een nieuwe coup van LIV: de Spanjaard won in 2023 de Masters en had een cruciaal aandeel in de Europese zege in de Ryder Cup.

De geruchten rond een mogelijke overstap van Jon Rahm naar de lucratieve en door Saudi-Arabië gefinancierde LIV Golf Tour circuleerden al een tijdje, toch zal de klap voor de PGA Tour gigantisch zijn.

 

De Spanjaard is de nummer 3 van de wereld en is een van de uithangborden van de Amerikaanse PGA Tour. Volgens Amerikaanse media zou de 29-jarige Rahm met de overgang meer dan 500 miljoen dollar opstrijken.

 

Net als andere golfers heeft Rahm een U-turn gemaakt. In het verleden was hij namelijk kritisch over het format (slechts 54 holes) en het grote geld van LIV: "Ik speel voor prijzen en niet voor geld."

 

Maar nu is hij toch overstag gegaan. "Dit was geen makkelijke beslissing", vertelde Rahm bij zijn voorstelling. "Veel van LIV Golf sprak me aan, zoals het teamaspect."

 

Over hoeveel hij zal verdienen kon en wou Rahm niets zeggen. "Natuurlijk heeft geld een rol gespeeld, maar ik speel golf omdat ik ervan hou. Ik ben ambitieus, maar ik ben niet hebberig. Maar als vader van een gezin wil ik mijn kinderen de beste kansen geven."

 

Rahm wordt een kapitein van een team op de LIV Tour. Het is nog niet officieel, maar dat betekent dat er wellicht een extra team komt en het veld uitgebreid wordt. Er wordt gefluisterd dat Rahm voor zijn team nog andere golfers naar LIV zal lokken. Onze landgenoot Thomas Pieters speelt ook op de LIV Tour.

Wat betekent dit voor onderhandelingen tussen PGA en LIV?

De klap voor de PGA Tour en de Europese DP World Tour is enorm. Niet alleen was Rahm een van de beste en belangrijkste spelers op beide Tours, hij was ook cruciaal in de Europese overwinning in de Ryder Cup. Zijn verdere deelname komt nu op de helling te staan.

 

De vraag is nu wat zijn overstap zal betekenen voor de onderhandelingen tussen de PGA Tour/DP World Tour en het Saudische investeringsfonds dat achter LIV zit. In juni werd aangekondigd dat er een soort van economische fusie zou komen, maar die gesprekken zitten blijkbaar in het slop en hebben een deadline van 31 december.

 

Ironisch genoeg zat er in die afspraak ook een akkoord dat LIV geen extra spelers zou proberen weg te lokken bij de PGA Tour. Maar een Amerikaanse rechter vond dat dat inging tegen het concurrentieprincipe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: