Ga naar de inhoud

Dankzij "systeem dat niemand gebruikt" geen kneusje meer: het geheim van seizoensrevelatie Guibertin

 za 9 december 2023 09:43
" "
Guibertin heeft iets te vieren: gewoonlijk vertoeven ze onderaan in de hoogste klasse, maar nu staan ze zowaar in de top 3.

Van de kelder naar de top in enkele maanden. Guibertin is bezig aan een wonderseizoen in de hoogste klasse van het Belgische volleybal. De bescheiden Waalse ploeg moet enkel kampioen Roeselare en Haasrode-Leuven laten voorgaan in de stand, zowat halfweg het reguliere seizoen. Het geheim? Een uniek systeem, hulp uit de wiskunde en minder uren trainingsarbeid.

"Het is wel heel apart, dat systeem van Guibertin."

 

Aan het woord is een concurrent uit de Belgische Liga A. Hij zoekt een antwoord op de vraag waarom het Waalse "kneusje" van de afgelopen jaren het plots zo goed doet. 

 

Guibertin doet met 13 punten na 7 wedstrijden helemaal mee in de top van het volleybal. Daar mogen ze hun coach Wannes Rosiers voor bedanken.

 

Hij bedacht een uniek systeem, speciaal op maat van opposite en ervaren rot Gert Van Walle. De hoofdaanvaller slaat in twee rotaties niet op positie 1 (rechts in het achterveld), maar op positie 5 (aan de linkerkant achter de driemeterlijn). Een ingrijpende verandering.

 

"Echt raar. Je ziet gewoon dat het blok erdoor in de war is", zegt de tegenstand. "En tegen dat je eraan gewend bent, is de kloof al geslagen."

 

"Ja, het is anders dan wat eender welke ploeg gebruikt", gniffelt de bedenker in kwestie.

Loodrecht op "de sleur"

Toch is niet enkel het spelsysteem verantwoordelijk voor het succes van Guibertin.

 

Hoe kan het ook? Op het allerhoogste niveau zijn spelers bereid zich aan te passen aan elke situatie.

 

"Het ligt ook gewoon aan onze vorm", zegt coach Wannes Rosiers. "We zijn heel gefocust en met veel vechtlust aan het volleyballen. En ploegen als Maaseik, Aalst en Leuven laten vaker steken vallen dan gewoonlijk."

 

Voormalige Red Dragons Simon Van De Voorde (33) en Gert Van Walle (36) nemen op die momenten hun ploeg op sleeptouw. Een zegen voor de Waalse club.

 

"Vooral die laatste speelt nu veel meer dan vorig jaar. Van Walle is een extra coach op het veld, met al zijn ervaring. Dat voelt een team: hij eist perfectie, zonder dat het vervelend wordt."

De spelers kozen bewust om een stapje terug te zetten.

Wannes Rosiers

Dat Van Walle dit seizoen ontploft, komt door het brein langs de zijlijn.

 

"En omdat ik niet gelukkig was met de transferperiode", lacht Rosiers. "Ik wilde nog een hoekspeler, want de tegenstand had zich allemaal versterkt."

 

Die kwam er niet, dus moest de wiskundige - actief als zelfstandige in de informatica - ermee aan de slag. "Ik kan je verzekeren dat het niet evident is om je ideeën in te peperen in slechts 6 uur training per week."

 

"Andere (top)ploegen trainen zo'n 15 uur om te groeien, maar dat lijkt me niet wijs voor mijn groep. De spelers kozen bewust om een stapje terug te zetten. Het zou er alleen voor zorgen dat de sleur erin raakt."

 

Dat is het laatste wat Rosiers wil als teammanager in hart en nieren, die ook aan het gezinsbelang denkt: "Ik werk zelf maar 4/5e om op woensdag tijd te maken voor de scouting en mijn kinderen."

 

Toch blijkt dat die aanpak de stoute dromen van Guibertin niet in de weg staat. "Waar het eindigt? Ik hoop op plaats 3 of 4 in de play-offs", blikt de coach vooruit.

 

Dan zal het voormalige kneusje eerst moeten bevestigen in de terugronde.

stand
    M W V ptn
1. Roeselare 16 14 2 38
2. Maaseik 16 10 6 31
3. Aalst 16 10 6 30
4. Menen 16 7 9 21
5. Haasrode-Leuven 16 6 10 21
6. Borgworm 16 7 9 20
7. Achel 16 7 9 19
8. Guibertin 16 6 10 19
9. Gent 16 5 11 17
Gerelateerd: