Ga naar de inhoud

1 jaar na dood Pelé degradeert "zijn" Santos voor het eerst in 111 jaar, rellen breken uit in de stad

 do 7 december 2023 12:06

Pelé zal zich omdraaien in zijn graf. Een jaar na zijn dood is Santos, de club die hij groot maakte in de jaren 60, voor het eerst in zijn geschiedenis gedegradeerd uit de hoogste voetbalklasse in Brazilië. Een 1-2-nederlaag tegen Fortaleza op de slotspeeldag bezegelde het lot van Santos, na het laatste fluitsignaal braken er in de stad al snel rellen uit.

Het Braziliaanse voetbalseizoen heeft woensdagavond zijn ontknoping gekend. Dat Palmeiras een twaalfde keer landskampioen werd, was geen verrassing meer. De Verdão waren immers sinds vorige week al zo goed als zeker van de titel.

 

Het was Santos dat alle aandacht opeiste op de slotspeeldag. De legendarische club die grootheden als Pelé en Neymar voortbracht was al een poos in de gevarenzone beland, een eerste degradatie in zijn 111-jarige bestaan dreigde.

 

Om zijn vel te redden mocht Santos op de slotspeeldag niet verliezen van Fortaleza, maar in een dramatische wedstrijd ging het in eigen Vila Belmiro met 1-2 ten onder. De degradatie was een feit.

 

Zo volgt een triest dieptepunt voor Santos, dat exact een jaar geleden zijn grootste clubicoon moest afgeven: Pelé. Na diens afscheid van de club in 1974 kon Santos nog tweemaal de landstitel veroveren, in 2002 en 2004. 

 

Flamengo en São Paulo blijven zo de enige twee clubs die nog nooit degradeerden uit de Braziliaanse eerste klasse. 

 

Na de wedstrijd braken er al snel rellen uit in de buurt rond het stadion, die zich later ook verder verspreidden in de stad. Talloze voertuigen werden in brand gestoken. Ook in de buurt van een slaapvertrek van jeugdspelers werd er brand gesticht.

De teleurstelling was enorm in het stadion van Santos:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de stad volgden al snel rellen:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.