Ga naar de inhoud

Waarom Dries De Bondt Alpecin-Deceuninck verruilt voor AG2R: "Ik heb open kaart gespeeld met de broers Roodhooft"

 di 28 november 2023 11:39
Dries De Bondt (2e van rechtsboven op ploegfoto) was gisteren een van de nieuwe gezichten bij Decathlon-AG2R.
Dries De Bondt (2e van rechtsboven op ploegfoto) was gisteren een van de nieuwe gezichten bij Decathlon-AG2R.

Na 5 jaar Alpecin-Deceuninck gaat Dries De Bondt (32) Franse lucht opsnuiven bij Decathlon-AG2R. Een transfer die al een tijdje een publiek geheim was, maar toch een extra woordje uitleg verdient. "Bij AG2R hebben we geen Van der Poel, Van Aert of Pogacar in de ploeg."

"Het is heel simpel, hij mocht niet blijven bij Alpecin-Deceuninck", kaapt Oliver Naesen het begin van ons interview met Dries De Bondt.

 

De Belgische kampioen van 2020 behoorde al vijf jaar lang tot het vaste huismeubilair van de broers Roodhooft. Was De Bondt echt overbodig geworden bij Alpecin-Deceuninck?

 

"Ik moet meteen ontkrachten wat Oli zegt", lacht De Bondt. "Bij Alpecin-Deceuninck blijven was zeker een optie. Maar ik heb open kaart gespeeld met de broers."

 

Anticiperen en vanuit de vlucht wedstrijden winnen op koersintellect is al jarenlang het handelsmerk van De Bondt.


Het leverde hem zegebloemen op in de Giro (2022), het BK (2020), Halle-Ingooigem (2x), de Memorial Rik Van Steenbergen (2019), de Ster van Bessèges (2020) en de Antwerp Port Epic dit jaar.

 

Maar in een ploeg met kopmannen en veelwinnaars zoals Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen, kreeg De Bondt alsmaar minder vrijgeleide om zich uit te leven in zijn rol van rittenkaper.

Creatief zijn in de klassiekers

Het aanbod van Decathlon-AG2R was dan ook niet te versmaden.

 

"BIj AG2R hebben ze geen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogacar aan de start staan in de klassiekers", legt De Bondt uit.

 

"Dat zorgt ervoor dat de ploeg, net zoals alle andere teams zonder zo'n klepper, creatief moet zijn in de klassiekers."

 

"We zullen onze momenten in de koers moeten uitkiezen om mannetjes vooruit te sturen. Dat is de enige manier om te kunnen opboksen tegen die grote mannen."

 

Een tactiek waarvan De Bondt begint te watertanden. "Samen met Stan Dewulf en Oliver Naesen krijg ik op die manier een rol die me als gegoten ligt."

Een deel van de presentatie was aan mij en mijn rol toegewijd. Daardoor voel ik me echt gewild.

Dries De Bondt

Dat zijn kersverse ploeg De Bondt hoog aanschrijft, werd gisteren duidelijk tijdens de ploegenpresentatie.

 

"Onze hoofdsportdirecteur Julien Jurdie had een deel van de presentatie aan mij toegewijd en over mijn rol in de ploeg", merkt De Bondt op.

 

"Daardoor voel ik me echt gewild. Zoiets zorgt er ook voor dat ik extra gemotiveerd en ambitieus aan het seizoen wil beginnen."

Dwars door Vlaanderen

Nu De Bondt zich bij zijn nieuw team volledig mag uitleven in het Vlaamse voorjaar, zou hij zomaar eens raak kunnen schieten in een klassieker.

 

In welke wedstrijden wil hij "op z'n De Bondts" toeslaan over enkele maanden?

 

"Ik droom van Parijs-Roubaix. Dwars door Vlaanderen is een realistische ambitie", zegt De Bondt met pretoogjes.

Gerelateerd: