Ga naar de inhoud

Ook AG2R-renners waren eerst bezorgd over Decathlon-fiets: "Maar ik ben weggeblazen", zegt Oliver Naesen

 di 28 november 2023 09:06
Van Rysel, het racefietsenmerk van Decathlon, is de nieuwe fiets van de AG2R-renners.
Van Rysel, het racefietsenmerk van Decathlon, is de nieuwe fiets van de AG2R-renners.

AG2R maakte gisteren bekend dat het de komende jaren met het racefietsenmerk van Decathlon zal rijden: Van Rysel. Het leverde wenkbrauwengefrons op bij veel wielervolgers. "Maar ik heb nog geen enkele negatieve opmerking gekregen", zegt ploegbaas Vincent Lavenu. "De renners vinden de fiets ongelooflijk."

"Fietsen uit de Decathlon, dan denk je meteen aan fietsen voor beginnende fietsers. Dat was ook eerst de bezorgdheid bij sommige renners."

 

Stan Dewulf en zijn ploegmakkers van Decathlon-AG2R La Mondiale werden gisteren op de ploegvoorstelling bestookt met vragen over hun nieuwe machine.

 

Het Franse team ruilde zijn BMC-fiets in een voor een professionele koersfiets van Decathlon: Van Rysel. Een Decathlon-fiets in de WorldTour?

 

"Het is logisch dat de mensen zich wat in de haren wrijven", zegt nieuwkomer Sander De Pestel. "Decathlon heeft inderdaad niet de reputatie dat het fietsen heeft voor profrenners."

 

Maar De Pestel zelf werd al snel over de streep getrokken door een toekomstige ploegmakker.

 

"Oliver Naesen was de eerste die me een bericht stuurde over de fiets: "Je zal verschieten, maatje", schreef hij. "Je zal niet weten wat je onder je gat krijgt.""

Renners onder de indruk

Decathlon spaarde kosten noch moeite om een professionele fiets te ontwikkelen die competitief is op WorldTour-niveau.

 

"Ze kochten verschillende fietsenmerken op en vergeleken die met elkaar om te zien wat goed en slecht is aan de verschillende fietsen", legt De Pestel uit. "3 jaar lang zijn ze daarmee bezig geweest."

 

In samenwerking met het Franse onderzoekscentrum voor de ruimtevaart werd de fiets aan allerlei mogelijke testen blootgesteld in de windtunnel.

 

"Ze hebben overal gewicht proberen te besparen. De fietsstijfheid is top en het materiaal is top."

Oliver Naesen zei me dat het de beste fiets is waar hij ooit heeft op gezeten.

Dries De Bondt over Van Rysel, de racefiets van Decathlon

Enkel maar lof en wierookstokjes voor de koersfiets van Decathlon. Eenzelfde geluid krijgen we te horen van ploegbaas Vincent Lavenu.

 

"Ik heb nog geen enkele negatieve opmerking gekregen. Telkens als we een renner de fiets laten uittesten, is de eerste reactie: "Ongelooflijk, ongelooflijk"", zegt de ploegbaas vol trots.

 

"In alle testen staat de fiets in de top 3", vult nieuwkomer Dries De Bondt aan. "Oliver Naesen zei me dat het de beste fiets is waar hij ooit al heeft op gezeten."

De plastische uitleg van Oliver Naesen

Oliver Naesen was samen met Stan Dewulf een van de proefkonijnen.

 

"Tijdens mijn contractonderhandelingen had ik afgelopen seizoen het geluk om de fiets te mogen testen."

 

"Ik was weggeblazen, net zoals de andere renners die de fiets getest hebben", zegt de ex-Belgische kampioen met open mond.

 

Wat maakt de racefiets van Decathlon nu zó geweldig?

 

"In vergelijking met de BMC-fiets (de fiets waarmee AG2R de vorige jaren reed) is de Van Rysel-fiets veel lichter en reactiever."

 

"Om het plastisch uit te drukken: je moet niet vechten om de fiets in gang te krijgen. Het is echt een heel snelle fiets", besluit Naesen enthousiast.

Gerelateerd: