Ga naar de inhoud

Amper 1 op 24 en tóch maakt Estland nog kans op het EK: hoe kan dat? De play-offs uitgelegd

 wo 22 november 2023 12:59
Estland maakt als beste land van League D in de Nations League nog kans.
Estland kreeg in Brussel 5-0 om de oren, in eigen land werd het 0-3.

21 van de 24 deelnemende landen aan Euro 2024 zijn bekend. Voor de resterende 3 tickets komen nog 12 landen in aanmerking op basis van hun resultaten in de Nations League 2022-2023. Opvallend is dat Estland, de laatste in de kwalificatiegroep van België met 1 op 24, nog kans maakt. De loting voor de play-offs is morgen, de play-offs worden op 21 en 26 maart gespeeld.

Om ook de kleinere landen kans te geven om deel te nemen aan een eindronde van een groot toernooi heeft de UEFA 3 play-offpaden gecreëerd om op het EK te raken. Die houden rekening met de Nations League-resultaten. Per pad van 4 teams is er nog 1 EK-ticket.

De Nations League is ingedeeld in 4 Leagues volgens de ranking van de landen: de beste 16 ploegen (o.a. België) in League A. League B en League C tellen ook elk 16 landen. De 7 "slechtste" landen zitten in League D.

De UEFA creëert een pad A, B en C met 4 teams volgens de resultaten van de League A, B en C. League D krijgt geen apart pad, maar een groepswinnaar kan opgevist worden in pad A als in League A minder dan 4 teams geen EK-ticket hebben.

Zo is Estland, dat 1 op 24 punten haalde, 2 goals maakte en 22 tegen kreeg, opgevist. Polen en Wales waren de enige 2 landen van de 16 uit League A die niet direct naar Duitsland mogen.

De groepswinnaars van de Nations League 2022-2023 zijn automatisch geselecteerd voor de play-offs. Als een groepswinnaar zich rechtstreeks plaatst voor het EK via de EK-voorronde, wordt die vervangen door het best geplaatste team van die league of een league lager dat nog niet gekwalificeerd is.

De 12 landen voor de play-offs

League A: Polen en Wales
League B: Israël (GW), Bosnië-Herzegovina (GW), Finland, Oekraïne en IJsland
League C: Georgië (GW), Griekenland (GW), Kazachstan (GW) en Luxemburg
League D: Estland (GW)
(GW = groepswinnaar in Nations League)

Pad A: Estland, groepswinnaar in League D, komt bij Polen en Wales. Het 4e land mag geen groepswinnaar zijn uit League B. Finland, Oekraïne en IJsland komen in aanmerking. 

Pad B: Israël en Bosnië zijn als groepswinnaars zekerheden. Finland, Oekraïne en IJsland komen in aanmerking.

Pad C: Georgië, Griekenland en Kazachstan zijn als groepswinnaars zekerheden. Luxemburg komt er als best geplaatste bij.

Morgen is er een loting om de 3 niet-groepwinnaars uit League B te verdelen over Pad A en Pad B. Van Finland, Oekraïne en IJsland moet er 1 naar Pad A.

Samenstelling play-offpaden

Pad A Pad B Pad C
1. Polen 1. Israël 1.  Georgië
2. Wales 2. Bosnië-Herzegovina 2. Griekenland
3. Finland/Oekraïne/IJsland 3. Finland/Oekraïne/IJsland 3.  Kazachstan
4.  Estland 4. Finland/Oekraïne/IJsland 4. Luxemburg

Speelschema play-offs

De halve finales van een pad zijn op 21 maart, het beste team is gastheer voor het vierde team, het tweede team voor het derde team.

Er staan nog maar 3 wedstrijden vast. Zo weet Polen, de derde in Groep E achter Albanië en Tsjechië, al dat het Estland als eerste hindernis krijgt in Pad A. En in Pad C zijn Georgië-Luxemburg en Griekenland-Kazachstan de halve finales.

Voor de 3 finales van elk pad wordt er eveneens morgen geloot wie van de finalisten het thuisvoordeel heeft. Op 26 maart zijn de finales, de 3 winnaars mogen naar het EK.

Pad A
Halve finales
Polen Estland 21 maart
Wales Finland/Oekraïne/IJsland 21 maart
Finale
Winnaar HF 1/2 Winnaar HF 1/2 26 maart
Pad B
Halve finales
Israël Finland/Oekraïne/IJsland 21 maart
Bosnië-Herzegovina Finland/Oekraïne/IJsland 21 maart
Finale
Winnaar HF 1/2 Winnaar HF 1/2 26 maart
Pad C
Halve finales
Georgië Luxemburg 21 maart
Griekenland Kazachstan 21 maart
Finale
Winnaar HF 1/2 Winnaar HF 1/2 26 maart
Gerelateerd: