Ga naar de inhoud

Filip Joos: "Ik denk dat Toby Alderweireld op het EK aan de aftrap staat"

 wo 15 november 2023 15:01
" "
Toby Alderweireld (34) speelde 127 keer voor België, in maart nam hij verrassend afscheid.

Een opvallende verschijning gisteren op training bij de Rode Duivels: Jorne Spileers dook op ter vervanging van de geblesseerde Zinho Vanheusden en Alexis Saelemaekers. De jonge centrale verdediger van Club Brugge moest komen depanneren. Het ontlokte Filip Joos tot een boude uitspraak in 90 minutes. "Alderweireld wil het heel graag."

Bondscoach Tedesco beschikt naar eigen zeggen over 5 centrale verdedigers. Dat zijn Vertonghen, Debast, Faes, Al-Dakhil en Vanheusden.

De vervanger van die geblesseerde laatste is de 18-jarige Spileers, die nochtans met Club Brugge een moeilijk seizoen beleeft.

Dat ontlokte bij Filip Joos in de podcast 90 minutes de volgende uitspraak: "Ik denk dat Toby Alderweireld op het EK aan de aftrap staat." De 34-jarige aanvoerder van Antwerp, goed voor 127 caps centraal achteraan, nam in maart verrassend afscheid van de nationale ploeg.

Maar door de defensieve moeilijkheden bij België én zijn uitstekende prestaties bij Antwerp gonst zijn naam al weken en maanden steeds meer. Tedesco zei op de persconferentie gisteren ook dat de deur niet dicht is.

"De signalen zijn er", stelt Joos vast. "Alderweireld wil heel graag. En ik denk dat mocht Courtois Tedesco worden aangewreven - wat ik trouwens niet correct vind - de terugkeer van Alderweireld een ideaal medicijn zou zijn."

"Ik geloof weer in Alderweireld centraal naast Vertonghen. Op het WK waren ze goed. En die laatste haalt nu écht weer niveau. En je mag ook die pass van Alderweireld niet vergeten."

Ik denk dat ook omdat het mij eerlijk lijkt. In de Champions League-wedstrijden kan je niet zeggen dat hij het niet meer kan.

Filip Joos

Gilles Mbiye-Beya noemt het duo "de twee beste centrale Belgische verdedigers van het moment."

Joos beaamt: "Zonder afbreuk te doen aan de rest. Ze zijn supergoed op elkaar ingespeeld, ze zijn allebei zeer verstandig, ze zijn aan de bal zeer goed."

"Wat we toch weer zullen moeten doen. Want we zijn echt geen ploeg die achteruit kan gaan hangen."

Joos gelooft alvast in zijn idee: "Omdat het mij ook eerlijk lijkt. In de Champions League-wedstrijden, die zeer moeilijk zijn, kan je niet zeggen dat hij het niet meer kan."

In maart in de oefenmatch tegen Engeland verwacht Joos Alderweireld terug.

Drip or Brown
Gilles De Coster is -minder bruin dan gedacht- terug van zijn exotische excursie(s). Filip, Daan Huysmans en Gilles Mbiye-Beya ontvangen hun vaste host na 3 weken afwezigheid met open armen. Ook Jokke is weer van de partij, hij valt deze keer in voor Sam die verplichtingen had in het Hasseltse. Met veel drip en flair blikt het vernieuwde vijftal terug op het recente voetbalweekend, waarin goals met bakken uit de lucht vielen. Enfin, in Antwerpen en Londen toch. In Gent vielen er vooral veel woorden, onder meer tussen Hein Vanhaezebrouck en Brian Riemer. De outfits van de Rode Duivels bij aankomst in Tubeke waren veel meer uitgesproken dan de meningen van beide coaches. Aan stijl alvast geen gebrek in onze nationale ploeg! Wel aan verdedigers? Bij deze alvast de warme oproep aan Toby Alderweireld om samen met Jan Vertonghen weer de kapstok van onze defensie te worden.
dinsdag 31/10134 min
Gerelateerd: