Ga naar de inhoud

G-sport zet grote stappen in begeleiding jonge atleten: "Omkadering minstens even goed als bij Club Brugge"

 za 11 november 2023 11:06
Maene
Kiara Maene met haar trainer Johan Baerts.

Er wordt prima werk geleverd door het Belgisch paralympisch topsportteam. De paralympische stage in Belek is daar het voorbeeld van. Dimitri Vastenavondt, technisch directeur topsport van G-sport Vlaanderen, ziet dat de begeleiding van de (jonge) atleten er enorm is op vooruitgegaan: "Alles is zo gedetailleerd en uitgewerkt."

De Belgische paralympische atleten bereiden zich momenteel voor op de Paralympische Spelen onder de Turkse zon in Belek. Er wordt een professionele omgeving gecreëerd waarin jonge atleten de kans krijgen om in optimale omstandigheden te kunnen trainen.

 

Volgens Dimitri Vastenavondt, technisch directeur topsport van G-sport Vlaanderen,  vormt de stage een ideale gelegenheid voor de jonge atleten zoals sprintster Kiara Maene om bij te leren en zich te vergelijken met de andere atleten.

 

"Ze trainen mee in de beste omstandigheden onder de begeleiding van topcoaches van de federatie en kunnen zo alleen maar sterker worden", aldus Vastenavondt.

 

Deze belangrijke stap in de professionalisering van de paralympische sport geeft aan dat er goed werk geleverd wordt: "De volgende stap is om nog meer expertise aan te trekken, zodat we meer in de diepte en op maat van iedere individuele atleet kunnen werken."

De wetenschappelijke omkadering is minstens even goed als die van Club Brugge.

Vastenavondt, die een verleden heeft als chef van de medische begeleiding bij Club Brugge, heeft ervaring in beide werelden: "Er is weinig verschil tussen topsporters met en zonder een beperking. Het zijn allen atleten die van zichzelf het meeste eisen."

 

Dat moet zich dan ook uiten in de omkadering van de sporters? "Ja dat klopt, de wetenschappelijke omkadering hier is minstens even goed als die van Club Brugge. Alles is zo gedetailleerd en uitgewerkt." 

 

Maar Vastenavondt heeft nog het meeste lof voor de atleten zelf: "De vastberadenheid om hun doel te bereiken is indrukwekkend. Ook het niveau van presteren is hoger, gezien hun beperkingen en achtergrond."

Gerelateerd: