Ga naar de inhoud

Is de Tour geknipt voor Remco Evenepoel? En waar scoort Lotte Kopecky? Luister naar Sporza Daily

 wo 25 oktober 2023 17:25

Met welke ambities moet Remco Evenepoel volgend jaar naar de Ronde van Frankrijk? En Lotte Kopecky? Mag zij nog hoger mikken dan de tweede plaats? Het antwoord krijgt u in de Touraflevering van onze podcast Sporza Daily.

Pluspunt voor Evenepoel: 59 kilometer tegen de klok

"De Tour moet Remco Evenepoel volgend jaar het beste liggen", opent analist en oud-wielrenner Dirk De Wolf in Sporza Daily.

 

"Hij krijgt er twee tijdritten voorgeschoteld en op het parcours liggen geen steile klimmen zoals de Mortirolo of de Angliru."


Met 59 kilometer schroeft de Tourorganisatie het werk tegen de klok flink op. Dit jaar moesten Vingegaard en Pogacar slechts 22 kilometer tijdrijden.


"De eerste, een van 25 kilometer, is geknipt voor Evenepoel", gaat De Wolf voort. "Die tijdrit loopt over vlakke wegen en ziet er niet te lastig uit."


Op de slotdag is een tijdrit van 35 kilometer tussen Monaco en Nice uitgetekend.

 

"Die is lastiger", zegt De Wolf, "maar het is geen geen klimtijdrit zoals dit jaar waar Vingegaard heeft uitgepakt."

 

"Zelfs met de Turbie en de Col d'Eze zullen de toppers grotendeels op het buitenblad kunnen rijden."

Remco Evenepoel
Op 5 en 21 juli kan Remco Evenepoel zijn regenboogtrui dragen als wereldkampioen tijdrijden.

Nog een pluspunt: meer uitdagers voor Vingegaard

Voor Remco Evenepoel wordt het zijn eerste Tour. Kan hij op tegen de ervaren toppers? 

 

"Ja", denkt Dirk De Wolf.

 

"Maar hij moet niet naar de Tour met de ambitie om die te winnen. Hij moet aan de start komen met de ambitie om de anderen te verslaan", verduidelijkt hij.

 

De anderen?  Dan heeft Demol het naast Evenepoel over Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en Primoz Roglic. Die laatste is niet langer ploegmaat van titelverdediger Vingegaard.


"Dat gaat een verschil maken", denkt de oud-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik. "Dit jaar moest Vingegaard enkel Pogacar in de gaten houden, nu komen Roglic en Evenepoel erbij."


"Dat kan de koers ook gesloten houden", denkt De Wolf. "De grote verschillen zullen we opnieuw pas in de slotweek zien."

 

"Al moet je in een grote ronde elke dag uit je doppen kijken."

Remco Evenepoel moet niet naar de Tour met de ambitie om die te winnen. Hij moet aan de start komen met de ambitie om de anderen te verslaan.

Dirk De Wolf

En Kopecky? "Olympische Spelen boven de Tour"

 Lotte Kopecky verraste dit jaar met de tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France Femmes. Mag ze nog hoger mikken?


"Het slotweekend ziet er immens zwaar uit", ziet onze cocommentatrice Ine Beyen. "Daarom denk ik niet dat ze voor het klassement zal rijden."


"Lotte heeft bewezen dat ze met de besten bergop kan, maar dit jaar staan er twee klimetappes op het programma om af te sluiten. Dat lijkt me heel straf. Zeker na de Olympische Spelen waar ze op de weg en de piste wil scoren."


"En de Olympische Spelen zullen net iets hoger op haar verlanglijst staan", weet Ine Beyen, die Kopecky ziet schitteren in rit 4.


"Als ze er een dag wil uitpikken, zal het die zijn: de zware Ardennenetappe."

Lotte Kopecky
Vorig jaar droeg Lotte Kopecky bijna de hele Tour de gele leiderstrui.
Sporza Daily
Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.
190 afleveringen
Gerelateerd: