Ga naar de inhoud

Van kwalificaties tot winst: Belgisch beachvolleyduo schrijft met "unieke prestatie" sprookje op Mallorca

Lisa Van den Vonder en Sarah Cools in actie afgelopen week in Mallorca.

Niet alleen in de zaal, ook op het strand leeft het Belgische volleybal. Het duo Sarah Cools en Lisa Van den Vonder heeft afgelopen weekend het Beach Pro Tour event in Mallorca op hun naam geschreven. "Een unieke prestatie om dat te doen als kwalificatiespeelsters", oordeelt coach Eric Van Drom.

Een flinke opsteker na een lange periode van blessureleed.

 

Sarah Cools en Lisa Van den Vonder hebben hun naam én België op de kaart gezet in de beachvolleybalwereld. Het Belgische duo was het sterkst in het Futures-toernooi van Mallorca – naast de Elite16 en Challenge-toernooien de meest toegankelijke competitie voor niet-profs.

 

"Om in Mallorca vanuit de kwalificaties een future toernooi te kunnen winnen, is echt een unieke prestatie", oordeelt trainer Eric Van Drom.

 

Zeker omdat de plaatsen op het beachvolleybalveld beperkt zijn.

 

"In het beachvolleybal staan er niet veel toernooien op de agenda, dus is de vraag om te spelen heel wat groter dan het aanbod", vertelt Van Drom. Net daarom is het geen evidentie om deel te nemen, zeker omdat het duo was weggezakt op de ranking.

 

En toch triomfeerden ze na een lange weg naar de top op het Spaanse eiland.

Sarah Cools (l) en Lisa Van den Vonder (r) vieren hun overwinning in Mallorca.

Beachvolleybal, een blijvertje in België?

Dankzij het Belgische succes hoopt Van Drom dat de sport blijft groeien in ons land.

 

"Beachvolleybal is een opkomende sport in België sinds de coronapandemie", vertelt de coach. "Toen maakten heel wat spelers de overstap van de zaal naar het zand."

 

Een beachvolleybalschool in Leuven zag het daglicht en ook heel wat scholen en clubs sprongen op de trein.

 

"De sport krijgt meer aandacht, maar dat maakt van de speelsters nog geen profs", duidt Van Drom. Hij benadrukt dat het niet vanzelfsprekend is om als Belg je voet te zetten naast landenteams waar de beachvolleybalcultuur leeft.

 

"We worden ook niet ondersteund door de Belgische federatie, dus is het moeilijk om grote internationale toernooien te spelen en zo stappen te zetten op de wereldranking."

 

Dus moeten Cools en Van den Vonder zelf financiële hulp zoeken.

 

"Het is dan ook dankzij enorme inspanningen van hun club "VST Lions Beach Volley" dat ze goed kunnen trainen en buitenlandse toernooien kunnen spelen", besluit Van Drom met een dankbare noot.

 

Het sprookje op Mallorca pakt niemand ze alvast af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.