Ga naar de inhoud

David Beckham, wereldster op én naast het veld: "Door zijn imago is hij zwaar onderschat als voetballer"

 vr 20 oktober 2023 17:34
" "
Beckham is een merk, Netflix wijdt een documentaire aan de Engelse golden boy.

Door de Netflix-serie rond zijn persoon staat David Beckham weer volop in de spotlights, al kan je je afvragen of dat ooit anders geweest is. Is hij terecht dé wereldster pur sang? Onze voetbal- en modekenners zijn het eens: ja! Commentator Frank Raes en tegenstander Tomasz Radzinski analyseren de voetballer Becks in Sporza Daily. Styliste Linda Van Waesberge gooit met lof voor het icoon, de mens en man van Victoria.

Goede voetballer, sympathieke jongen en trendsetter

Uit de recent gelanceerde Netflix-serie Beckham ontstond een heuse TikTok-trend waarbij koppels een liefdevol dansende Beckham en vrouwlief Victoria imiteren op "Islands in the Stream", een hit van Dolly Parton en Kenny Rogers uit 1983. Dat toont aan hoe sterk het merk "Beckham" nog is.

Een mens zou al bijna vergeten dat hij ooit nog gevoetbald heeft. Maar het begon dus allemaal als youngster bij Manchester United. "Men vergeet wel eens hoe goed hij was, dat is zeer zeker", graaft Frank Raes in zijn geheugen.

Hij was erbij op 24 oktober 2000, toen Anderlecht thuis het grote Manchester United van Alex Ferguson klopte met 2-1. Met 2 goals van
Tomasz Radzinski.

De Canadese Pool speelde trouwens nog in de Premier League (bij Everton) in het Beckham-tijdperk. "Hij is een heel goede, down-to-earth, sympathieke jongen", schetst Radzinski.

Die er bovendien ook altijd goed uitzag, weet styliste Linda Van Waesberge. "Hij is alleszins een trendsetter geweest en nooit een trendvolger."

(lees voort onder artikel) 

Gerelateerd:

"Door zijn imago is Beckham zwaar onderschat als voetballer"

Frank Raes schat de voetballer Beckham naar waarde: "De top 20 aller tijden haalt hij misschien net niet, maar de top 40-top 50 haalt hij wel. Zijn traptechniek is uit de kunst. Hij kon met zijn rechtervoet de bal leggen waar hij wilde."

"Door zijn imago van vedette en feestganger vind ik dat Beckham als voetballer zwaar onderschat wordt. Hij is absoluut een topvoetballer als je speelt bij clubs als Manchester United, Real Madrid, Milan en PSG."

"Die hebben hem natuurlijk ook gehaald voor zijn naam, het merk en geld dat hij kon opbrengen, maar ook omdat hij fantastisch kon voetballen."

Radzinski is het daar roerend mee eens: "Zijn vrije trappen, balaannames, snelheid van uitvoering en visie waren gewoon wereldklasse."

"Ik vond het wel altijd wat bizar dat iemand die maar één goede voet heeft zo'n carrière kan maken. Maar zijn rechter was zo goed, dat dat compenseerde voor zijn linkse."

Raes benadrukt ook de mentale en fysieke sterkte: "Want hij overleefde die combinatie van glamourboy en voetballer. Dat vind ik nog het allerstrafste."

De top 20 aller tijden haalt hij misschien net niet, maar de top 40-50 wel.

Frank Raes

"Baanbreker voor idee dat mannen ijdel mogen zijn"

Voor de glitter, de glamour en de mode halen we styliste Linda Van Waesberge erbij. "Ik zou David Beckham omschrijven als het prototype van de moderne, hedendaagse man. Hij valt op, niet alleen door zijn prestaties, maar zeker ook door zijn allure, zijn voorkomen en zijn huwelijk." Met ex-Spice Girl Victoria Beckham.

"Als je foto's van hem ziet van 10 jaar geleden, ziet dat er niet belachelijk uit. Terwijl bij veel andere beroemdheden foto's van toen om je een kriek te lachen zijn. David en Victoria gaan voor iets heel klassieks."

"Hij deed het wellicht niet bewust, maar hij was wel een baanbreker voor het idee dat mannen best ook wel ijdel mogen zijn."

Luister naar de podcast op VRT MAX voor nog meer van onze 3 experten over de "metroman" Beckham. Tik dat woord maar eens in op Google en kijk welke afbeelding erbij staat. 

David Beckham: wereldster naast, maar ook op het veld
Door z'n Netflix-docu is David Beckham weer populair. Is hij terecht dé wereldster pur sang? Onze voetbal- en modekenners zijn het roerend eens: ja! Frank Raes en Tomasz Radzinski zagen Becks van dichtbij spelen en analyseren de voetballer. Styliste Linda Van Waesberge gooit met lof voor het icoon, de mens en man van Victoria.
vrijdag 20/1014 min
Gerelateerd: