Ga naar de inhoud

Blessurelast dwingt Zdenek Stybar tot wegpensioen: "Na Tour 2020 geen 3 normale maanden meer gehad"

 za 14 oktober 2023 10:53
Stybar in de Ronde van Guangxi.

Het einde van een tijdperk. Zdenek Stybar bevestigde aan onze reporter Renaat Schotte dat hij volgende week "voor 99,9% zeker" zijn laatste wedstrijd als wegwielrenner zal rijden. Hij kon geen nieuw contract versieren na een seizoen vol blessures. "Mijn conditie is zo slecht dat ik er zelfs niet voor heb kunnen vechten", doet de 37-jarige renner zijn verhaal.

Zdenek Stybar is ver weg van huis bezig aan een afscheidstournee. 


De ex-winnaar van onder meer de Strade Bianche en de Omloop bevestigde na de derde rit van Ronde van Guangxi aan onze reporter Renaat Schotte dat hij zondag zijn allerlaatste race zal rijden. 


Dan neemt hij door sponsorbelangen nog deel aan een relatief onbekende wedstrijd in Hong Kong. "Dat zal voor 99,9% zeker mijn allerlaatste zijn als prof op de weg", vertelt Stybar. "Ik wil graag nog wat crossen, maar normaal gezien eindigt mijn carrière als wegrenner daar."


Een noodgedwongen keuze, zo blijkt. "Ik wilde graag nog blijven koersen, zeker tot Roubaix", slaakt hij een zucht.

In de Tour 2020 is het allemaal begonnen.

Zdenek Stybar

Na een oneerlijke strijd met blessures, loopt het contract bij zijn team Jayco - AlUla af. Een nieuw voorstel kreeg de klassieke renner niet.  


"Ik werd in mei nog geopereerd aan een vernauwde slagader. Ik heb toen vier maanden keihard gewerkt om terug te keren, maar in een van mijn eerste wedstrijden kreeg ik weer covid. Mijn conditie is daarom zo slecht dat ik niet eens heb kunnen strijden voor een contractverlenging", doet hij zijn verhaal.


De blessurelast van Stybar bereikte dit jaar een spijtig kookpunt, maar is al langer aan de gang. "In de Tour van 2020 is het allemaal begonnen. Ik heb daarna geen drie normale maanden gehad", legt hij uit. 


Toch haalt hij deze week in China nog een laatste keer zijn koershartje op. "Ik ben aan het genieten van de laatste dagen. Dat doe ik altijd op een koersfiets. Toen ik door mijn operatie enkele weken niet mocht fietsen, besefte ik dat ik verslaafd ben aan sporten."

Stybar won in 2019 ook de E3 Harelbeke, voor Van Aert.

Dé vraag voor elke topsporter na zijn profpensioen leeft ook bij Stybar: wat nu?


"Ik weet het eigenlijk nog maar drie weken en heb dus nog geen concrete plannen. Ik heb wat interessante projectjes, maar een beslissing daarover heb ik nog niet genomen. Het blijft spannend afwachten."


Daarnaast heeft de drievoudige wereldkampioen in het veld nog zijn crossfiets om zijn gedachten te verzetten.


"Ik duw nu even op de stopknop, maar begin daarna weer te trainen. Rond de kerstperiode hoop ik weer competitief te zijn in het veld."


Niet toevallig: het WK veldrijden is dit seizoen in Tabor. Waar hij als thuisrijder al wereldkampioen werd in 2010.

Gerelateerd: