Ga naar de inhoud

Intermarché-Circus-Wanty laat Gerben Thijssen en ploegmaat niet starten in China na racistisch incident

 wo 11 oktober 2023 14:54
Gerben Thijssen op een archiefbeeld.

Geen Ronde van Guangxi voor Gerben Thijssen en zijn Estse ploegmaat Madis Mihkels. Intermarché-Circus-Wanty besliste om het duo niet te laten starten na een racistisch incident. Thijssen had een filmpje gepost waarin Mihkels spleetogen nabootste.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De feiten speelden zich af tijdens een trainingsrit voor de rittenkoers van start ging in China.

 

Gerben Thijssen posste op Instagram een filmpje waarin te zien was hoe zijn Estse collega Madis Mihkels met zijn vingers twee spleetogen maakte.

 

Onze landgenoot verwijderde de beelden, maar het kwaad was dan al geschied. De beelden, die snel circuleerden via sociale media, veroorzaakten de nodige ophef in China.

 

Het dwong de ploeg Intermarché-Circus-Wanty ertoe om in te grijpen. De formatie besliste eerst om Mihkels uit koers te nemen, nadien volgde dezelfde sanctie voor Thijssen.

 

"We betreuren oprecht het gedrag van Madis Mihkels en Gerben Thijssen en de beelden die daarvan verschenen zijn op sociale media", aldus de ploeg in een communiqué.

Ons team, dat bestaat uit meer dan 15 nationaliteiten, en onze partners komen altijd op voor gelijke rechten en vechten dagelijks tegen racisme.

Intermarché-Circus-Wanty

"We willen ons dan ook excuseren bij het Chinese publiek en fans, de overheid van Guangxi, de Chinese wielerbond en alle betrokken partijen bij de organisatie voor het beeld dat we van onze sport hebben gecreëerd.”


“Ons team, dat bestaat uit meer dan 15 nationaliteiten, en onze partners komen altijd op voor gelijke rechten en vechten dagelijks tegen racisme. We trekken Madis Mihkels en Gerben Thijssen terug uit de koers en zullen de nodige stappen ondernemen om dit incident af te handelen.”

Het dossier is intussen ook op de tafel van de Internationale Wielerunie UCI beland. De UCI prijst de snelle reactie van de ploeg en kijkt welke disciplinaire maatregelen het eventueel kan treffen. De zaak wordt naar de Disciplinaire Commissie gestuurd, die sancties kan uitspreken in het kader van "beledigingen en discriminatie".