Bashir Abdi loopt morgen marathon van Chicago: "Om me te meten met mijn grootste concurrent voor de Spelen"
Bashir Abdi loopt zondag de marathon van Chicago. Het is de tweede marathon van het jaar voor onze 34-jarige landgenoot, die in april in Rotterdam won en toen amper 11 seconden tekortkwam voor zijn Europees record. "Ik wil in Chicago een motivatieboost krijgen voor het olympische jaar", zegt de derde van Tokio 2020.
Bashir Abdi bereidde zich op hoogte in Font Romeu, in de Franse Pyreneeën, voor. Hij kwam even naar beneden voor de Memorial Van Damme, maar dat viel tegen. Hij ging begin september in Brussel van start op de 10 km op zoek naar het Europees record, maar stapte uit de race.
In volle voorbereiding op Chicago vond hij zijn ritme niet na de overgang van weg naar piste. "Na Brussel heb ik toch een paar moeilijke dagen gehad", gaf Abdi toe in een gesprek met de Belgische pers.
"Ik begreep niet goed wat er aan de hand was. Enerzijds was het de warmte, anderzijds was mijn lichaam niet meer gewoon om op spikes te lopen op zo'n harde piste. Opgeven deed me geen deugd."
"Ik was zwaar ontgoocheld. Je doet het voor zulke momenten als atleet, ik wilde voor eigen volk schitteren, maar het is niet gelukt. Ik heb die vrijdagavond niet kunnen slapen."
Ondertussen is die tegenslag doorgespoeld. "Ik reisde de zaterdag na de Memorial de hele dag om zondag in Engeland de Great North Run te lopen, maar ik was niet op niveau in die halve marathon."
"Die maandag keerde ik terug naar Font Romeu, waar ik een paar dagen goed hersteld heb en meer geslapen. Ondertussen heb ik weer heel goed getraind en is het vertrouwen terug."
"Het weer was prima in Font Romeu, ik kon alles doen wat ik wou. Ik denk dat de vorm oké is en dat ik klaar ben voor Chicago. Al moet ik dat zondag nog bevestigen."
Na mijn opgave op de Memorial heb ik een paar moeilijke dagen gehad, ik begreep niet wat er aan de hand was. Maar ondertussen heb ik goed getraind en is het vertrouwen terug.
"De wind kan in Chicago een spelbreker zijn"
Chicago is naast Tokio, Boston, Londen, Berlijn en New York een van de zes majormarathons.
Wat is de ambitie van Abdi zondag? Zijn eerste doel is een "fijne wedstrijd" lopen: "Het is mijn 2e keer in Chicago, in 2019 liep ik er 2u06'14", dat was de 2e keer dat jaar dat ik het Belgisch record verbeterde. Mijn laatste 12 km toen was de snelste van alle deelnemers."
Maar een jaar voor Parijs 2024 is er natuurlijk meer: "Ik wil ook motivatie tanken voor het belangrijke jaar dat voor de deur staat. Ik ga geen straffe uitspraken doen. Ik wil geen fouten maken en met de besten strijden."
En met die besten doelt hij vooral op de Keniaan Kelvin Kiptum, die in april een verbluffende 2u01'25" liep, op amper 16 seconden van het wereldrecord van Eliud Kipchoge (2u01'09").
Hij koos voor Chicago door Kiptum. "Want hij is mijn grootste concurrent in Parijs, denk ik. Ik wil ervaren hoe ik een rol kan spelen tegen die man. Het is fijner om nu tegen hem te experimenteren dan begin volgend jaar."
"Chicago is geen Parijs' parcours, maar wel vlak. New York zou beter zijn om ervaring op te doen voor Parijs. Maar het is ook fijn om goede tijden te lopen, dat geeft motivatie."
Mikt hij op een persoonlijk record? "Ze noemen Chicago de "Windy City", dus de wind kan een spelbreker zijn. Ik hoop dat het weer meevalt. Als de wind niet te erg is, kan het een mooie race worden."
"Ik zal al blij zijn als ik 30 km op Kiptums schema mee kan. Maar als hij een wereldrecordschema aanvraagt, zal het op een andere manier moeten gebeuren en zal ik mijn wedstrijd moeten lopen."
De vorm van de atleet zal het meeste verschil maken.
"Ik ben niet bezig met de war on shoes"
Abdi stelt zelf op training vast dat hij nu een stuk sterker voor de dag komt dan ten tijde van Rotterdam. "Maar toen kwam ik van een hoogte van 2.700 meter in Ethiopië, nu 1.800 meter. Dat is ook het geheim van de Kenianen en Ethiopiërs."
"Ze wonen hun hele leven op grote hoogte. Hun hematocriet en zuurstofwaarde is veel groter dan iemand die dat een paar weken doet."
Naast trainen op hoogte lijken tegenwoordig ook de schoenen een grote rol te spelen in betere tijden. Zo liep de Ethiopische Tigist Assefa een fenomenaal wereldrecord in Berlijn.
Abdi is evenwel niet bezig met die "war on shoes": "Ik geloof nog altijd dat de vorm van de atleet het meeste verschil zal maken."
"Vergelijk het met een amateurfietser en Evenepoel of Van der Poel. Geef hem een fiets van die mannen, welk voordeel geeft dat? Je hebt beter materiaal, maar wat als hij de vorm niet heeft... De fiets doet het niet vanzelf."
"Ik train zo hard ik kan en herstel zo goed als ik kan. Er wordt over schoenen gesproken, maar ik ben er niet mee bezig. Ik voel me goed bij mijn merk. Mentaal ben ik er niet mee bezig. Het is wat het is. Ik geloof dat alle merken nu gewoon goed zijn."
Als grootste voordeel van de nieuwe schoenen ziet Abdi het snellere herstel, waardoor je volume van trainen groter wordt.
Abdi loopt met Asics. In Rotterdam liep hij al met het prototype van de olympische schoen. "Asics luistert naar atleten en werkt anders, het wil niet de lichtste of de snelste schoen maken. Op basis van mijn feedback heb ik mijn schoen van Rotterdam gekregen."