Ga naar de inhoud

Waarom liep het op de Memorial mis voor Bashir Abdi? "Spikes, hitte en geen ritme"

 za 9 september 2023 10:59
Bashir Abdi gaf er al snel de brui aan.

Het had een knaller kunnen worden, maar de 10.000 meter op de Memorial Van Damme draaide voor Bashir Abdi uit op een ontgoocheling. De beste Belgische marathonloper gaf er al snel de brui aan en dat had meerdere redenen.

De atletiek-avond begon gisteren met de 10.000 meter, waar Bashir Abdi plannen had om het Europese record van zijn maatje Mo Farah af te snoepen en daarbij ook ineens een Belgisch record te vestigen.

 

Maar het werd een flinke ontgoocheling. Abdi, in volle voorbereiding op de marathon van Chicago op 8 oktober, kwam al na 3 kilometer in de problemen en staakte hoofdschuddend de strijd. 

 

"Ik ben het gewend om op marathonschoenen te trainen en met mijn spikes had ik geen goed gevoel", klonk het nadien. "Ik kreeg maar geen goed ritme te pakken."

 

"Het heeft geen zin om dan te forceren. Dit is een andere wereld en de nieuwe piste is nog heel erg hard."

 

Abdi vond zijn opgave vervelend. "Jammer dat ik de toeschouwers niet kan belonen in deze thuismatch. Dit is een ander tijdperk, ik denk dat ik toch op de weg zal blijven." 

Het warme weer is rampzalig voor deze discipline.

Pieter-Jan Hannes

Ook het warme weer was allesbehalve ideaal om een lange afstand te lopen. Dat benadrukte Abdi ook, net als collega Pieter-Jan Hannes die nog een woordje uitleg gaf.

 

"Het warme weer is echt rampzalig voor deze discipline. Voor de sprintnummers is dit fantastisch, maar hoe langer de afstand, hou kouder de temperatuur liefst. Ideaal gezien zelfs onder de 15 graden Celsius", legt Hannes uit.

 

"Dat is het allerlaatste wat je wil meemaken op zo'n mooie dag, in een vol stadion in je eigen land."

 

"Het is natuurlijk ook wel ergens logisch aangezien hij in volle voorbereiding zit voor de marathon. Eerst in oktober in Chicago en volgend jaar natuurlijk die van de Olympische Spelen in Parijs. Terugschakelen naar die 10.000 meter is dan niet evident."

Gerelateerd: