Ga naar de inhoud

Waar loopt het toch mis? Club Brugge zoekt naar oorzaken voor slappe reeks: "Mogen elkaar nu niet afmaken"

Andreas Skov Olsen.

De kwalijke reeks is nog niet zó erg als vorig seizoen, maar toch... Club Brugge zit ondertussen aan vier wedstrijden zonder zege. Trainer Ronny Deila stak de hand in eigen boezem, om vervolgens de vinger op de wonde te leggen. "We moeten veel preciezer zijn in de afwerking", zucht de Noor.

Nu al heimwee naar de zomer in Jan Breydel.

 

De temperatuur in Brugge mocht zondagavond dan wel vergelijkbaar zijn, op voetbalvlak is er ondertussen veel veranderd.

 

In de maanden juli en augustus liet blauw-zwart zich zelden betrappen op een uitschuiver. Meer dan eens - Akureyri (2x 5-1), Eupen (5-0), RWDM (7-1) - moest het telraam zelfs bovengehaald worden.

 

Dat was in de voorbije vier matchen allerminst nodig: één goal gescoord, één goal tegen, telkens één punt. Simpel, maar wel stilaan een probleem voor Club Brugge.

 

Zeker omdat ook het voetbal tegen STVV (1-1) gisteren niet bevredigend was. Trainer Ronny Deila pakte verrassend uit met een driemansdefensie en moest vaststellen hoe de bezoekers controle hadden.

 

"We speelden gedesorganiseerd", zag Deila.

 

"Daar neem ik mijn verantwoordelijkheid voor. Ik wilde te slim zijn door in een ander systeem te spelen, maar we hebben niet veel tijd gehad om daar op te trainen (zucht). Ik voelde dat er mensen overal op het veld stonden."

Grootste grote kansenmisser

De coach schiep orde in de chaos door terug te schakelen naar zijn vertrouwde viermansdefensie, maar één euvel bleef een constante in Jan Breydel: Club toonde zich niet efficiënt voor doel.

Zowel voor als na rust lieten onder meer Zinckernagel, Vanaken en Jutgla - nog eens titularis omdat ook Thiago met zijn vorm sukkelt - prima mogelijkheden op een tweede treffer liggen.

 

Club mag dan wel de meeste goals gescoord hebben, het staat eveneens aan kop van het klassement met grote gemiste kansen bij de databureaus.

team grote kansen gemist
1. Club Brugge 33
2. Union 28
3. KAA Gent 27
4. Racing Genk 25
5. Anderlecht 21

Statistieken omtrent de expected goals, het aantal verwachte doelpunten op basis van de kwaliteit van de kansen, kleuren de voorbije weken vaker rood dan groen.

 

"We moeten veel preciezer zijn in de afwerking", onderstreepte Deila in al zijn interviews achteraf.

 

"Iedere wedstrijd krijgen we genoeg kansen om te winnen. Nochtans scoorden we in het begin van het seizoen wél vlot en ook op training lukt het."

 

"Kijk, momenteel zijn we niet klinisch genoeg om een partij dood te maken. Ook achterin geven we steeds die extra kans weg waaruit de tegenstander kan scoren."

 

Toch wilde de coach de negatieve reeks niet dramatiseren.

 

"Het gaat erom dat goeie gevoel terug te vinden en het vertrouwen hoog te houden. We mogen elkaar nu niet plots afmaken, maar moeten onze energie gebruiken om deze reeks om te zetten in overwinningen. Donderdag krijgen we een eerste kans."

 

Hopen dat het vizier in het Noorse Bodo/Glimt dan wel op scherp staat.

Momenteel zijn we niet klinisch genoeg om een partij dood te maken.

Ronny Deila