Ga naar de inhoud

RWDM en Union protesteren tegen 18.30 uur als aanvangsuur van inhaalderby volgende week donderdag: "Fans benadeeld"

RWDM-Union is een partij van speeldag 5 die werd uitgesteld om Union rust te gunnen voor Europa.

RWDM en Union willen hun inhaalwedstrijd van de vijfde speeldag op donderdag 28 september niet laten aanvangen om 18.30 uur. "Onze supporters worden benadeeld en voor ons zijn de fans de hoofdrolspelers in het voetbal", luidt het in een gezamenlijk persbericht.

De Zwanzederby is een begrip in het Brusselse voetbal. En na de promotie van RWDM zou die voor het eerst in jaren nog eens een affiche in de eerste klasse zijn.

Maar 18.30 uur als aftrapuur is een doorn in het oog van de clubs. Ze vinden allebei dat er veel nadelen verbonden zijn aan het "vroege aanvangsuur" en ze roepen op tot nieuw overleg met alle betrokken partijen, in casu de Pro League en rechtenhouder Eleven/DAZN.

"Ondanks de actie van onze beide supporterskernen wil de Pro League het aftrapuur van de Brusselse derby niet herzien", klinkt het. 

"Zowel RWDM, als Union wil geen precedent scheppen, maar we zijn ervan overtuigd dat deze belangrijke Brusselse derby voor alle voetbalfans toegankelijk moet zijn en dus op een haalbaar uur dient gespeeld te worden."

De clubs hebben verschillende bezwaren, met één grote: "Naast de organisatorische en mobiliteitsproblemen waarmee de twee clubs te maken zullen krijgen, en het verlies aan inkomsten voor de thuisclub, worden onze supporters benadeeld."

"En de fans zijn voor ons de hoofdrolspelers van het voetbal. Dit is een wedstrijd waar zij al zeer lang naar uitkeken en die ze nu dreigen te missen door het vroege aanvangsuur."

Onze supporters worden benadeeld en voor ons zijn zij de hoofdrolspelers van het voetbal. Ze keken al zeer lang uit naar deze wedstrijd, die ze nu dreigen te missen.

RWDM en Union in gezamenlijk persbericht

Om die redenen roepen RWDM en Union "alle betrokken partijen op om nogmaals samen te komen en een passende oplossing te vinden".

"We hopen oprecht dat de Zwanzederby onder de best mogelijke omstandigheden kan plaatsvinden en de nodige positieve aandacht krijgt die hij verdient", besluit het communiqué.

De wedstrijd werd eind augustus uitgesteld om Union rust te gunnen tussen twee Europese wedstrijden (tegen Lugano). Om dezelfde reden werden toen ook Club Brugge-Genk en Antwerp-AA Gent uitgesteld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.