Ga naar de inhoud

Hongaarse basketbalfederatie dient schadeclaim in na schorsing van Belgische 3x3-spelers

De Belgische 3x3-ploeg deed het prima op de Olympische Spelen. De Lions werden vierde.

De Hongaarse basketbalfederatie en het Hongaarse 3x3-team hebben een schadeclaim ingediend na de schorsing van drie voormalige leden van de Belgische 3x3 Lions voor vermeende fraude. De Hongaren zijn van mening dat hen ten onrechte een kans werd ontzegd om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio, waar België ei zo na in de medailles eindigde.

België klopte Hongarije in juni 2021 in de finale van het laatste kwalificatietoernooi op weg naar Tokio (21-14). Op de Olympische Spelen werd Team Belgium vierde.

 

Twee jaar later komen de Hongaren met een schadeclaim, na vermeende fraude van drie voormalige internationals.

 

De Internationale Basketbalfederatie (FIBA) legde Nick Celis en Thierry Mariën in augustus een schorsing van drie jaar op, Anthony Chada staat anderhalf jaar aan de kant. Zij zouden fictieve toernooien hebben opgezet om rankingpunten te verdienen op weg naar de Olympische Spelen.

 

De Hongaarse basketbalfederatie geeft in een persbericht aan "ervan overtuigd te zijn dat de Belgische spelers en verschillende personen binnen de Belgische federatie goed op de hoogte waren van het frauduleuze karakter van deze praktijken". 

 

"Bovendien hebben sommigen van hen mogelijk een actieve coördinerende rol gespeeld in deze fraude", zo klinkt het.

 

De Hongaren geloven ook dat andere belanghebbenden binnen de sportwereld voor de Olympische Spelen op de hoogte waren van de praktijken. Via de Belgische rechtbanken eisen ze nu een schadevergoeding.

We zijn overtuigd dat de Belgische spelers en verschillende personen binnen de Belgische federatie goed op de hoogte waren van het frauduleuze karakter van de praktijken.

Hongaarse basketbalfederatie