Nu al historisch, maar nog niet voorbij: Max Verstappen kan zijn indrukwekkende reeks nog straffer maken

 za 16 september 2023 09:47
Max Verstappen kent maar één ding dit seizoen: winnen.

Miami. Monaco. Barcelona. Montréal. Spielberg. Silverstone. Budapest. Francorchamps. Zandvoort. Monza. Tien overwinningen op een rij voor Max Verstappen. Niemand deed ooit beter in de Formule 1. Een indrukwekkende lijst, zou je kunnen denken. Een die nog een pak straffer kan worden volgens F1-commentator Sammy Neyrinck.

Ja, je moet het maar doen.

 

Alleen maar fouten maken waar en wanneer je het je kan permitteren. Jezelf fysiek en mentaal zo vaak opladen in functie van het hoogste haalbare. Jezelf, jouw wagen en jouw renstal tot het uiterste laten gaan. In het geval van Verstappen tot, juist, het maximale. Met minder is hij nog nooit tevreden geweest.

 

Dit is zonder meer de beste Max Verstappen die we al aan het werk hebben gezien in de F1. Deze combinatie tussen mens en machine is fenomenaal. Een veelgebruikt woord, maar hier wel passend.


Als mogelijke verklaring voor die historische reeks van Verstappen – want dat is ze – kijken critici om te beginnen naar zijn ploegmaat Sergio Pérez.


Mocht Pérez anno 2023 iets standvastiger kunnen zijn in de bolide die vooral naar de hand van Verstappen is gezet, dan had Verstappen dit jaar nooit tien keer op een rij kunnen winnen.

 

De vorige recordhouder dwong hetzelfde geluk af en teerde zeker op een gelijkaardige status. Dat bewijst het vergelijkende cijfermateriaal dat overal voorhanden is in de autosportwereld, en zeker in de koningsklasse die leeft van data en statistieken.

Max Verstappen (r) en ploeggenoot Sergio Perez.

Het record van de meeste overwinningen in één F1-seizoen door dezelfde rijder heeft exact tien jaar op naam gestaan van de Duitse klasbak Sebastian Vettel.

 

Wie was toen zijn ploegmaat? De Australiër Mark Webber, ook niet van de minste.
In 2010 was Webber lange tijd op weg naar een eerste rijderstitel, maar werd hij finaal overklast door Vettel die zich uiteindelijk vier keer op een rij zou kronen tot wereldkampioen. 


Webber is dat nooit meer te boven gekomen. Hij eindigde in totaal drie keer als derde in een F1-wereldkampioenschap. Maar in zijn laatste werkjaar 2013 won hij geen enkele GP in zijn Red Bull RB9. Vettel wel. En hoe. Hier en daar met de nodige controverse, maar dat is een ander verhaal.


Na de verplichte zomerstop zegevierde Vettel in de negen resterende Grote Prijzen. Al moet daar bij worden vermeld dat het jaar daarop een grote reglementswijziging volgde in de F1 en de meeste concurrenten zich daar al vroeg op focusten.


Maar 2013 was dus ook de jaargang waarin Vettel voor de laatste keer wereldkampioen werd. En mocht hij halverwege die titelstrijd bijvoorbeeld ook op de Hungaroring hebben gewonnen, dan was zijn recordreeks zeker nog wat langer geweest. 


Want net voor die GP in Hongarije, waar Vettel zich als tweede kwalificeerde en als derde mee op het podium mocht, had hij ook al in zijn geboorteland gewonnen. En dan stond zijn teller toen misschien wel op twaalf triomfen op een rij.

Sebastian Vettel won 9 keer op rij in de RB9.

Op naar achttien overwinningen?

Terug naar het heden. 


Van de veertien al gereden Grote Prijzen heeft Verstappen er tot dusver twaalf gewonnen. Twee keer niet. Toen finishte hij telkens net achter Pérez.


Maar dankzij die dominantie heeft hun werkgever Red Bull Racing in het voorbije anderhalf jaar van de laatste 25 GP er maar één niet kunnen winnen. 24 op 25 dus. Een bijna onwerkelijk gemiddelde in een gemotoriseerde sport en zeker ongezien in meer dan 70 jaar F1.


De voorbije decennia hebben roemruchte renstallen als McLaren, Ferrari en Mercedes allemaal meermaals in een bepaald tijdperk nagenoeg de ene na de andere race gewonnen, maar nooit met zo’n overwicht en percentage als waar we nu getuige van zijn.


Daardoor zijn er logischerwijze verschillende rijders geweest met minstens vijf overwinningen op een rij in één en hetzelfde seizoen. Alberto Ascari bijvoorbeeld in 1952. Of Jack Brabham in 1960. Jim Clark in 1965. Nigel Mansell in 1992. Michael Schumacer in 2004. Lewis Hamilton in 2014 en in 2020. En vorig jaar, jawel, Max Verstappen.


Als Verstappen zondag de eerste van de nog acht resterende races weet te winnen, dan zou hij aan een zeer speciale serie overwinningen kunnen begonnen zijn.


In Singapore dus. Waar Pérez vorig jaar nog won, maar waar Red Bull Racing de voorgaande jaren geen enkele keer won. De laatste keer voor Pérez was Vettel, in dat fameuze recordjaar 2013.


Na Singapore volgen voor Verstappen en consorten nog Suzuka, Qatar, Austin, Mexico-Stad, São Paulo, Las Vegas en Abu Dhabi. Allemaal lussen waar de drievoudige wereldkampioen in spe alleen al op papier niet kansloos is.


Qatar en Las Vegas even buiten beschouwing gelaten omdat die vorig jaar niet op de kalender stonden, maar wie was vorig jaar de primus op al die andere circuits, behalve in São Paulo? Max Verstappen.


Dus elf, twaalf, dertien, veertien, vijftien, zestien, zeventien, ... Wie weet achttien overwinningen op een rij in één en hetzelfde jaar. Nog even afwachten, maar dat zou pas echt een indrukwekkende recordreeks zijn.

Sammy Neyrinck

Gerelateerd: