EK jumping in het teken van Olympische Spelen: "EK is generale repetitie voor Parijs 2024"

 wo 30 augustus 2023 11:41
Nicola Philippaerts

Van woensdag tot en met zondag vindt in Milaan het EK jumping plaats. België is een van de podiumkandidaten, maar de Belgische ruiters springen vooral met de Olympische Spelen in het achterhoofd. "Nieuwe combinaties kunnen zich tonen."

Het EK jumping in Milaan is voor Europese landen de voorlaatste kans om zich te verzekeren van een startbewijs voor de teamcompetitie op de Olympische Spelen  2024 in Parijs.

 

België heeft dat ticket al sinds vorig jaar op zak. Voor bondscoach Peter Weinberg is het EK in Milaan dus een uitgelezen kampioenschap om enkele potentiële olympische combinaties te testen.

 

Olivier Philippaerts springt in Milaan met debutant H&M Miro. "De enige ervaren combinatie in het team is mijn broer met Katanga. Dat is ook het opzet van dit EK, want volgend jaar zijn er Olympische Spelen."


"Op het EK krijgen nieuwe combinaties de kans om zich te tonen. Wilm Vermeir (IQ van 't Steentje) en Koen Vereecke (Kasanova de la Pomme) hebben al mooie resultaten neergezet in de landencompetitie. Op basis daarvan werden ze terecht geselecteerd voor het EK. "


"Maar een kampioenschap is toch net iets anders dan een landenprijs. Vermeir en Vereecke hebben terechte ambities voor Parijs. Het EK wordt voor hen een generale repetitie voor de Olympische Spelen en dat geldt evenzeer voor mij met Miro."

Speerpunt Nicola Philippaerts: "De vorm is er"

België pakte in 2021 brons en kroonde zich in 2019 nog tot Europees kampioen jumping bij de teams. Dit jaar liggen de ambities wat lager. "Omdat drie van de vier combinaties hun eerste kampioenschap springen, is het moeilijk om het teamresultaat te voorspellen", zegt Olivier Philippaerts.

 

Nicola Philippaerts is met de ervaren Katanga van het Dingeshof het Belgische speerpunt. Samen wonnen ze twee jaar geleden brons op het EK. "Ik heb Katanga dit seizoen heel selectief ingezet en afgesteld met het oog op de grote confrontaties." 

 

"In juli sprongen we onze laatste wedstrijd, waar we foutloos sprongen en vijfde werden. Sindsdien hebben we ons voorbereid op het EK. De vorm is er, al is een balk ook snel gevallen. Dat maakt een kampioenschap onvoorspelbaar."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.