De aanstelling van Gill Swerts als opvolger van Jacky Mathijssen bij de beloften van de Rode Duivels kwam voor velen als een verrassing. Navraag leert ons dat de keuze voor de 40-jarige Swerts gezien kan worden in een moderniseringsplan bij de voetbalbond. De ultieme adelbrief van Swerts om in dat plan te passen: Arthur Vermeeren.
De geschiedenis herhaalt zich.
“Ik had niet verwacht dat ik nu al beloftecoach zou worden. Maar ik heb er heel veel zin in.”
In het eerste interview na zijn promotie tot beloftetrainer van Antwerp in 2019, sprak Gill Swerts bijna letterlijk dezelfde woorden als bij zijn aanstelling als beloftecoach van de Rode Duivels deze week.
Dat Swerts twee keer gevraagd werd - niet zelf hengelde - voor een nieuwe functie is een teken dat binnen de voetbalwereld zijn potentieel gezien wordt.
Presteren wordt belangrijker
De keuze voor Gill Swerts staat voor een omslag die de voetbalbond wil maken.
Zijn voorganger Jacky Mathijssen was een ervaren trainer. Alles al meegemaakt, iemand die zijn jaren aan ervaring kon inzetten om de grootste talenten van het Belgische voetbal te boetseren en voor te bereiden.
Maar boetseren en voorbereiden is niet voldoende meer voor de bond. Er moet ook gepresteerd worden.
"Player development" en "performance" zijn twee sleutelbegrippen bij de U21, stelde sportdirecteur Jelle Schelstraete maandag bij de aankondiging van Gill Swerts.
Performance, presteren dus.
Dat deed Mathijssen op het afgelopen EK te weinig. De reden voor zijn ontslag.
Arthur Vermeeren als onbedoelde sollicitatie
Een maand zocht de voetbalbond naar een opvolger voor Mathijssen. Gill Swerts kwam op de radar van de bond door de doorbraak van Arthur Vermeeren bij Antwerp, een perfect voorbeeld van talent gekoppeld aan prestaties.
Een combinatie die de bond zoals al gezegd nastreeft voor de hele nationale belofteploeg.
"Bij de presentatie van zijn eindwerk om zijn Pro Licence te behalen, legde Gill de nadruk op kansen geven aan de jeugd zodat ze leren te presteren in een competitieve omgeving", vertelt Kris Van Der Haegen, hoofd van de Pro Licence-opleiding.
"Bij de U15 kan je de nadruk leggen op ontwikkeling, maar een belofteploeg dient als laatste stap naar de Rode Duivels. Dan is leren presteren ook belangrijk."
De troeven van Gill Swerts
Gezien zijn beperkte aanzien en ervaring kan de keuze voor Gill Swerts gezien worden als een gok van de voetbalbond.
Het is een grote stap van Arthur Vermeeren, een makkelijke jongen, naar een hele groep vol toptalenten, van wie velen al in het buitenland spelen onder gerenommeerde trainers.
Maar volgens zijn leermeester Kris Van Der Haegen bezit Gill Swerts een aantal troeven om te slagen.
"Gill heeft duidelijk blijk gegeven van potentieel, is goed in samenwerken, kan teren op zijn eigen ervaring bij zowel de nationale belofteploeg als bij de Rode Duivels en hij heeft de mindset van een goede trainer."
"Tijdens de trainerscursus heeft hij aangegeven veel te hebben opgestoken van de coaches met wie hij heeft gewerkt in zijn voetbalcarrière."
Tijdens de trainerscursus heeft Swerts aangegeven veel te hebben opstoken van de trainers met wie hij werkte in zijn carrière.
Die zijn niet van de minsten.
Gill Swerts voetbalde tijdens zijn beste jaren onafgebroken in Nederland. 13 seizoenen in totaal.
Daar kruiste hij het pad van onder meer Louis van Gaal en Dick Advocaat bij AZ, Ronald Koeman en Mario Been bij Feyenoord en Aad de Mos bij Vitesse. Advocaat zag hij ook terug bij de Rode Duivels (foto).
"Elke toptrainer steelt met de ogen", zegt Van Der Haegen. "Vaak wordt gezegd dat mensen de mosterd halen bij Pep Guardiola, maar ook die bestudeert hoe anderen het doen. Hij heeft zeker al gekeken naar de ideeën van Marcelo Bielsa, Roberto De Zerbi..."
Met de komst van Gill Swerts hoopt de voetbalbond dat de geschiedenis van Arthur Vermeeren bij Antwerp zich herhaalt voor zoveel mogelijk beloften van het Belgische voetbal bij de nationale ploeg. Doorbreken bij de A-ploeg.