Ga naar de inhoud

Jonge Red Lions overtuigen de anciens op EK: "Ze stuwen de hele groep vooruit"

 vr 25 augustus 2023 15:48
William Ghislain en Nelson Onana vieren een goal tegen Spanje.

De 3 nieuwkomers bij de Red Lions hebben hun eerste test in de groepsfase van het EK met glans doorstaan. Zelf beseffen ze dat het nog beter kan, maar ze krijgen lof van bondscoach en ploegmaats. "We wisten dat ze klaar waren."

Het was voor dit EK hockey een veelbesproken onderwerp: de verjonging van de selectie van de Red Lions. Uiteindelijk nam bondscoach Michel van den Heuvel met William Ghislain, Nelson Onana en Arno Van Dessel 3 youngsters mee naar het EK.

 

Ghislain maakte het eerste doelpunt van de Red Lions op dit EK, op assist van "zijn grote broer" Victor Wegnez. "Het was een speciaal moment voor ons allebei en er was veel emotie. Ik ben blij met mijn start van het toernooi, de energie die ik op het veld heb getoond en de vrijheid die ik kreeg met de bal", zei de 24-jarige Ghislain.    

 

Van Dessel is blij dat hij in de loop van de groepsfase "volwassener" is geworden. "Eerst concentreerde ik me op mijn taken en probeerde ik zo goed mogelijk te verdedigen. Vanaf de match tegen Spanje was ik meer betrokken bij aanvallende acties", zei de 20-jarige middenvelder.

Sinds mijn EK-selectie voel ik me echt een Red Lion.

Nelson Onana

In die match lag Van Dessel met een prima actie aan de basis van een goal van Onana. "Sinds mijn EK-selectie voel ik me echt een Red Lion", zegt Onana. "Maar er is nog veel werk aan de winkel als we de goede kant op willen blijven gaan en op de lange termijn naam willen maken."


Van Dessel geeft toe dat hij best wat zenuwachtig was. "Meespelen bij een team dat geschiedenis heeft geschreven, is niet zo vanzelfsprekend", geeft hij toe. "Hier begint een nieuw hoofdstuk en we hopen als team te blijven verbeteren tot de apotheose volgende zomer op de Olympische Spelen in Parijs."

Dohmen: "We wisten dat ze er klaar voor waren"

De nieuwkomers kregen na de groepsfase lof van Van den Heuvel. "Hun wedstrijden waren fantastisch, elk met hun eigen kwaliteiten. Onana toonde al zijn flair en Ghislain zijn oog voor doel. Van Dessel toonde dan weer grote volwassenheid op het middenveld."


Ook de ervaren ploegmaats zijn overtuigd van de meerwaarde die Ghislain, Onana en Van Dessel brengen. "Ze waren erg goed, maar dat verbaast me niet. We wisten dat ze er klaar voor waren, zowel fysiek als mentaal", zegt ervaren rot John-John Dohmen.


"Ze worden elke dag beter," voegt aanvoerder Felix Denayer eraan toe. "Je ziet ze niet meer als jonkies. Ze laten een nieuwe wind waaien en stuwen de hele groep vooruit." Aan de 3 nieuwkomers om dat ook in de halve finales te doen.

Gerelateerd:

red lions op ek hockey

match om brons
België Duitsland 2-0
halve finales
België Nederland 2-3
Duitsland Engeland 0-0 (4-5)
wedstrijden in groep A
Spanje Oostenrijk 5-0
Engeland België 3-5
Engeland Oostenrijk 3-0
België Spanje 5-1
België Oostenrijk 3-1
Spanje Engeland 3-4
stand in groep A
    M W G V +/- ptn
1. België 3 3 0 0 +8 9
2. Engeland 3 2 0 1 +2 6
3. Spanje 3 1 0 2 -3 3
4. Oostenrijk 3 0 0 3 -10 0