Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
9990
2
Jannik Sinner
8860
3
Carlos Alcaraz
7345
4
Daniil Medvedev
7195
5
Alexander Zverev
5435
62
Andrey Rublev
4740
71
Casper Ruud
4535
81
Stefanos Tsitsipas
3860
9
Hubert Hurkacz
3730
10
Grigor Dimitrov
3605

David Goffin blijft op de dool na US Open-exit: "Het zou kunnen dat het op is"

 vr 25 augustus 2023 12:15
David Goffin overleefde de eerste kwalificatieronde op de US Open niet.

David Goffin zal voor het eerst in 11 jaar niet op de hoofdtabel van de US Open staan. Omdat hij ver is weggezakt op de wereldranglijst, moest onze landgenoot kwalificaties afwerken, maar al in de eerste ronde ging het mis. "Het is heel pijnlijk om te zien. Werkt hij naar een afscheid toe?", vraagt tenniscommentator Marc De Hous zich openlijk af.

"Je kunt er niet omheen dat de resultaten van Goffin niet schitterend zijn en dat is pijnlijk om vast te stellen."

 

Het zijn de eerste woorden van Marc De Hous als we hem opbellen over de nieuwe tik voor David Goffin. De Hous is tenniscommentator en was vroeger nog de coach van onder andere Kim Clijsters.

 

In de eerste ronde van de kwalificaties van de US Open verloor Goffin als vijfde reekshoofd in twee sets van de Oostenrijker Dennis Novak (ATP-187).

 

"Hij begint te verliezen van spelers die buiten de top 150 staan. Dat kan niet motiverend zijn. En ik vind het ook heel pijnlijk dat hij niet meer door de kwalificaties geraakt van een grand slam", zegt De Hous.

 

Na de Australian Open (ziekte) mist Goffin nu ook een tweede grandslamtoernooi dit seizoen. Dat is al van 2011 geleden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Wat er aan de hand is? Alleen Goffin kent het antwoord"

David Goffin is nu 32 jaar en lijkt zijn beste jaren gehad te hebben. De afgelopen weken speelde hij geen grote toernooien, wel challengers, een niveautje lager. Maar ook daar volgen geen spraakmakende resultaten. Is het op?


"Dat zou best kunnen. Alleen hij gaat dat weten. Laatst zag ik dat hij 17 miljoen bij elkaar gespeeld heeft, dus op dat vlak zit het goed. Ik vraag me vooral af of hij, als voormalig top 10-speler, maar gewoon wat op het circuit wil blijven rondhangen."


"Het gevaar zal zijn dat je niet meer uit het challenger-cicrcuit geraakt en dat is het begin van het einde."


"Op den duur geraak je in een vertrouwenscrisis. Als je ook op challenger-toernooien begint te verliezen, heb je een groter probleem. De vraag is: wat is er aan de hand? Maar alleen Goffin kent daarop het antwoord."

Goffin heeft al eens verteld dat het op training wel lukt, maar niet in de wedstrijden. Dat is onvoorstelbaar voor iemand die nummer 7 van de wereld is geweest.

Marc De Hous

"Hij heeft al eens verteld dat het op training wel lukt, maar niet in de wedstrijden", aldus De Hous. "Dat is onvoorstelbaar voor iemand die nummer 7 van de wereld is geweest."

 

"Dat kun je soms moeilijk begrijpen en dat is een teken van mentale broosheid. Voor mijn gevoel zijn spelers tegenwoordig heel onzeker geworden."


"In zijn beste dagen was hij een ongelofelijke speler die kon zweven over de baan, zo lichtvoetig. Ooit versloeg hij nog Nadal en Federer in eenzelfde toernooi."

"Werkt hij naar een afscheid toe op de European Open?"

"Ik ben benieuwd hoe dit zal evolueren. Werkt hij toe naar een afscheid ergens? Misschien op de European Open in eigen land? Niet dit jaar, dat zou mij verrassen. Maar ik denk dat hij toch eens stevig moet nadenken wat hij nog wil doen."


"Wij kunnen ons momenteel ook alleen maar baseren op resultaten. Hoeveel traint hij nog, wat doet hij nog allemaal? Is er fysiek misschien meer aan de hand?"


Wat zou hij Goffin aanraden om nu nog te doen? "Een lange break lijkt mij nefast. Ik zou hem misschien laten dubbelen om hem het plezier terug te laten vinden."


"Fysiek lijkt er me geen probleem, eerder mentaal. Het zal er vanaf hangen hoe graag hij het nog wil. Hij is en blijft een supertalent. Maar het is een probleem dat heel moeilijk om te lossen is."

Gerelateerd: